szerző:
hvg.hu

Decemberben a havi átlaghoz képest másfélszer annyi kisgyerek betegedett meg, így összességében csaknem 40%-kal növekedett a forgalom év végén a rendelőkben. A januári zord időjárás és az influenzajárvány miatt további növekedést várnak a szakértők. Mindez azonban megelőzhető lenne.

Az immunrendszer erősítéséért jóval többet tehetnek a szülők, mint azt sokan gondolják: a fogantatástól számított első 1000 nap táplálása ugyanis meghatározó szerepet játszik a gyermekkori, sőt a felnőttkori egészség alakulásában is. A várandósság alatti táplálkozás, valamint az első 2 év megfelelő táplálása kulcsszerepet játszik az immunrendszer fejlődésében és olyan népbetegségek megelőzésében, mint a felnőttkori elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Az élet első 1000 napjára úgy kell tekinteni, mint egy megismételhetetlen prevenciós időszakra – hívja fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Első 1000 Nap Program közleményében.

A magzat szervezete azokból a tápanyagokból épül fel, amit az édesanya fogyaszt, így a terhesség alatt kiemelten fontos a megnövekedett vitaminszükséglet pótlása. Fontos, hogy az édesanya szervezetében már a terhesség előtt, a babatervezés időszakában megfelelő mennyiségben jelen legyenek az egészséges fejlődéshez szükséges vitaminok és nyomelemek. A megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet fedezésére a szoptatás időszakában is fokozottan ügyelni kell.

Az első 6 hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára. Tartalmaz minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amire a csecsemőnek szüksége van és folyamatosan igazodik igényeihez. Tökéletes a tápanyagtartalma, így a szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük.

A szülőknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy kialakítsák gyermekük egészséges étkezési szokásait. Fontos a türelem és a fokozatosság: a babák étrendjébe csak akkor vezessünk be új ételt, amikor emésztőrendszerük már megérett rá, és egyszerre csak egy újdonságot kínáljunk.

A kisgyermekeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. Eltérő a vitamin- és ásványianyag-igényük, és a felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik emésztőrendszerüket.  A tehéntej fogyasztása egyéves kor alatt semmiképp nem javasolt, mert magas fehérjetartalma szintén megterhelő lehet a baba emésztőrendszerének és a veséknek. Számos szakember 1-3 éves kor között is előnyösebbnek tartja az életkori tápanyagigényeknek megfelelően kialakított junior gyerekitalok fogyasztását, melyek a vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulnak a gyermekek vitaminszükségletének fedezéséhez.

„Az élet első 1000 napjában rögzülő táplálkozási szokások alapjaiban határozzák meg az immunrendszer fejlődését, és egészen felnőttkorig elkísérnek bennünket. A szülőknek és a szakorvosoknak óriási szerepe van abban, hogy lefektessék az egészséges felnőttkor alapjait” – tette hozzá Póta György.

Pénzkidobás vagy létszükséglet? - Kell-e nekünk terhesvitamin?

Czeizel Endre hiába végezte el a mai napig legátfogóbb és legmeggyőzőbb vizsgálatokat arról, hogy a várandós nőknek milyen vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra van szüksége, és lett világhírű mindezzel, manapság egyre több tanulmány lát napvilágot a szaklapokban arról, hogy felesleges drága magzatvédő vitaminokra költeni. Magyar szakértők segítségével teremtettünk rendet a káoszban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!