szerző:
hvg.hu

A helyzet az, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői még mindig férfiak.

Figyelemre méltó internetes karriert futott be – teljes joggal – a fotó, amelyen a múlt heti brüsszeli NATO-csúcs után csoportba rendeződő first ladyk között ott feszít Luxemburg nyíltan meleg kormányfőjének a férje, Gauthier Destenay is. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök történetesen a világ egyetlen melegházasságban élő kormányfője, és ezt a diplomáciai protokoll is leköveti. Nem olyan rég például a Vatikánban fogadták a férjével, most pedig Destenay a politikusfeleségek programjaiba igyekezett beolvadni.

A csoportkép egyrészt sokat mond az LMBT-közösség elenyésző jelenlétéről a világpolitikában, másrészt élesen felhívja a figyelmet arra, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői még mindig férfiak. A képen természetesen elfért volna Angela Merkel német kancellár vagy Theresa May brit miniszterelnök férje is, de az arányok így is sokat mondóak: Gauthier Destenay-n kívül a képen csak nőket láthatunk.

A Pew Research felmérése szerint a világ legtöbb országának még soha nem volt női vezetője.

A legjobban ezen a területen az afrikai országok teljesítenek, főként azoknak a törvényeknek köszönhetően, amelyek női kvótákat írnak elő a köztisztségeknél. Ruandában például a választott képviselők 30 százaláka nő kell, hogy legyen, Dél-Afrikában ez az arány 50 százalék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!