szerző:
hvg.hu

A közönség hallásának védelmében olyan intézkedéseket vezetnének be, amik a zenei világ szerint veszélyeztetik a művészi szabadságot, a klubokat és a fesztiválokat.

Augusztusban jelent meg egy rendelet Franciaországban, ami jelentős korlátozásokat ír elő a 300 főnél többet befogadó klubok, fesztiválok számára – írja a recorder.hu.

Az engedélyezett legmagasabb hangerőt 102 decibelre szállítja le, külön korlátozással a basszusokra. A közönséget kötelező lesz figyelmeztetni a nagy hangerő által hordozott egészségügyi veszélyekre, a halláskárosodásra. Kötelező lesz füldugókat osztogatni és kialakítani csendes helyszíneket, ahová be lehet menni "fület pihentetni", vagy ha ez nem lehetséges, akkor olyan részeket beiktatni a zenébe, amikor a hangerő nem megy 80 decibel fölé.

A 2018-ban életbe lépő rendelet ellen nemrég a Libérationban tiltakozott a zenei szakma - az aláírók között ott van Jean-Michel Jarre, Laurent Garnier és Jeff Mills is, valamint számos klub és fesztivál. Az aláírókat is aggasztja a halláskárosodás veszélye, ugyanakkor úgy látják, hogy a javasolt korlátozások túlzóak: a zenét "önmaga halvány visszhangjává" redukálnák. Így megfojtják a művészi szabadságot, üzletileg tönkreteszik a fesztiválokat és a klubokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!