szerző:
hvg.hu

Könnyen hozzáférhető, olcsó, gyors megoldásnak tűnik szorongások kezelésére, ugyanakkor addiktív és zombivá tesz. És begináztatásra is alkalmas. Új ellenség jelent meg a brit drogok elleni harc színterén.

Egyesek szorongásaikat, lelk problémáikat kezelik vele, mások egyszerűen drogként használják - egyre népszerűbb a Xanax nevű, itthon is ismert nyugtató a brit tinik körében, írja a Guardian. Egyes kutatások szerint az öt legnépszerűbb drog között szerepel a fiatalok körében a generikus származékain keresztül könnyen (akár a neten) és olcsón hozzáférhető Xanax a kannabisz és az alkohol mellett. A politikusok is felfigyeltek a problémára, a munkáspárti Jonathan Asworth árnyék-egészségügyi miniszter sokkoló sztorikat hallott, szerint növelni kell a tudatosságot, a fiataloknak meg kell érteniük, hogy a tűzzel játszanak. Karácsonykor is sok fiatalt kellett kórházba vinni, az essexi rendőrség pedig kampányt folytatott szilveszterkor a gyógyszer és eyéb, vényköteles szerek használatának ártalmairól. Volt olyna fital, aki 300 tablettát vett a dark weben és az iskolában árulta őket. A Xanax addiktív, és 2017 novemberében Lil Peep a 21 éves rapper is Xanax-, illetve fájdalomcsillapító-túladagolásban halt meg Amerikában. A tinik körében a divat, a többiek által diktált minták miatt is gyorsan terjed a szer. a fiatalok nem tudnak mit kezdeni a paranoiával és szorongásokkal, keresnek valamit, amitől jobban lesznek - "és a többiek adnak nekik valamit, amitől átmenetileg jobban lesznek". És a nemcsak azért veszélyes: szakértők szerint gina-szerű hatásai is lehetnek, mivel zomibvá teszi a használóját, akivel bármit meg lehet tenni, később amnéziaszerű állapotot is okoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét