szerző:
hvg.hu

Maga a román tanügyminiszter kérte az iskola igazgatóját, hogy fontolják meg a büntetés felfüggesztését.

Egy diákok által készített videofelvétel szerint a kiskapusi Nicolae Teclu Technológiai Líceum egyik vallástanára Adrian Circa atya vélhetően tanórán maszturbált – számoltunk be az esetről korábban.

A tanulók az iskola szabályzatát és a román oktatási törvényt is megsértették a videofelvétel készítésével, ezért büntetésre számíthatnak. Valentin Popa tanügyminiszter kérésére azonban a Nicolae Teclu líceum igazgatótanácsa „fontolóra veszi, hogy felfüggessze az incidensben érintett tanulólányok ellen kiszabott büntetéseket mindaddig, amíg az illetékes hatóságok lezárják a kivizsgálást az iskola volt vallástanárának ügyében” – írja a Transindex.

Eredetileg az órán illetlen mozdulatokat végző vallástanárt lefilmező lányokat írásbeli megrovásban részesítették és levonták magaviseleti jegyüket, amiért a videót közzétették az interneten. Ezt követően tett látogatást a tanügyminiszter a helyszínen. Az iskola igazgatója, Lucia Berger szombaton azt nyilatkozta, hogy a diáklányok büntetésének elengedéséről hétfőn tárgyal majd az igazgatótanács. „Ha a tanárról kiderül, hogy ártatlan, akkor kérni fogjuk, hogy szigorúbb büntetést szabjanak ki a tanulólányokra.”

A szóban forgó vallástanár egyébként még a botrány kitörése napján lemondott tanári állásáról, Liviu Pop akkori tanügyminiszter kérésére. Valentin Popa tanügyminiszter szombaton közleményt adott ki, mely szerint „a folyamatban levő rendőrségi kivizsgálás eredményétől függetlenül világos, hogy a szóban forgó tanár illetlenül viselkedett (bármi is lenne a kiváltó oka, lehet akár betegség is). A tanóra nem zajlott normális körülmények között, ezért a tanár felmondása csak az első, kézenfekvő lépés.'

A kiskapusi líceum igazgatónője szerint a lemondott vallástanár és ortodox pap ártatlan. Az Erdélyi Metropólia is azt állítja, hogy az atya nem önkielégítést végzett, hanem súlyos betegségben szenved, és csak az ágyékát vakarta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!