szerző:
hvg.hu

Varga Liviusszal, a Quimby ütőhangszeres énekesével mint lelkes természetfilmessel és környezetvédővel készített interjút a Turista Magazin még tavaly áprilisban. A printben megjelent interjút most tették közzé online, és ebből kiderül, hogy Liviust a többi Quimby-tag viccből csak a magyar Attenborough-ként emlegeti.

A zenész ugyanis az elmúlt időszakban sok természetfilmben vállalta a főszerepet, 2017-ben ő lett a WWF arca Magyarországon, egyébként pedig évek óta részt vesz a Tiszán a PET-kupákon, ahol PET-palackokból épített hajók segítségével halásszák ki a szemetet a folyóból.

Természetfilmes karrierje néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor Tóth Zsolt Marcell természetfilmes megkereste őt, hogy szerepelne-e a Filmdzsungel produkcióiban. „Levittek barlangba, egy tutajra a Fertő tavon, és napokig magamra hagytak a kamerákkal. Ez nagyon megtetszett nekem. Amúgy is nagyon szeretek egyedül lenni a természetben, de segítségükkel különleges helyzeteket élhettem meg” – mondja Varga Livius az interjúban.  A zenész került már veszélyes helyzetbe, egyszer például egy lódarázs-kolónia mellé kellett befészkelnie magát egy tölgyfa tetején, máskor meg a Tátrában az olvadékpatakok élővilágát vizsgálva, egyedül kellett szabad ég alatt aludnia a „medveparájával” együtt. Medvék ide vagy oda: a bivakolást akkor nagyon megszerette, ezt tartja az egyik legjobb dolognak a természetfilmezésben.

Livius kitér arra is, hogy a természet iránti rajongását az édesapjától örökölte, aki biolgóia-földrajz szakos tanár, és sokat túrázott vele annak idején. Egy nagy álma, hogy ne csak a Bükkön áthaladó kéktúraszakaszokat ismerje, de egyszer teljesítse az egész Országos Kéktúrát. A hazai tájak közül nagyon szereti a Vértest, Gerecsét, az Alpokalját, de imádja az Alföldet is: „a végtelenbe látás térélménye engem nagyon feldob, nem is értem azokat, akik nem szeretnek túrázni az Alföldön”.

Mint mondja, a forgatásokra leginkább akkor van ideje, amikor éppen a zenekar, a Quimby életében pihenések, leállások vannak, de olyan is előfordult már, hogy míg délelőtt egy hódcsapáson forgattak, délután már sietett a próbára.

Hozzáteszi, hogy mostanra már a természetfilmes munkásságáról is kezd ismert lenni: „máshonnan is kapok persze pozitív visszajelzéseket. Egy vadászkalapos emberrel találkoztam minap, aki lóháton érkezve láthatóan felismert. Már vártam, hogy bekiabál egy „Most múlik pontosan”-t vagy egy „Halleluja”-t, de egész mást mondott. Kalapot emelt, és gratulált a természetfilmekhez. Örülök, ha ezekkel az alkotásokkal hozzájárulhatok sok-sok ember szemléletváltásához.

Varga Liviusról legutóbb akkor írtunk, amikor A Kutya Vacsorája nevű formációjának megjelent a harmadik albumhoz készült új videoklipje.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
83 országból 452 "gülenista" kiadását kéri Törökország

83 országból 452 "gülenista" kiadását kéri Törökország

A NER-kritikus Fluor Tomival avatják fel a Mol-Vidi-stadiont

A NER-kritikus Fluor Tomival avatják fel a Mol-Vidi-stadiont

EP: Kaphasson több kártérítést, akinek késik a vonata!

EP: Kaphasson több kártérítést, akinek késik a vonata!

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

Mégsem veheti meg a DIGI az Invitelt

Mégsem veheti meg a DIGI az Invitelt