szerző:
hvg.hu

Pert indított Harvey Weinstein és cége ellen New York állam. A bukott filmmogult a szexuális zaklatáson kívül többek között azzal is vádolják, hogy több esetben halálosan megfenyegette, becsmérelte női alkalmazottait. A Weinstein Company pedig homokba dugta a fejét, igyekezett nem venni tudomást a molesztálásokról.

Az ügyészség állítása szerint Harvey Weinstein a stúdiója női alkalmazottait éveken keresztül abuzálta, és volt, hogy halálosan megfenyegette a stábtagokat. A Weinstein Company egyelőre nem reagált a vádakra, a bukott filmmogul ügyvédje szerint egy igazságos eljárás be fogja bizonyítani, hogy a vádak alaptalanok.

New York főállamügyésze, Eric Schneiderman hangsúlyozta, hogy a Weinstein Company ellen indított peres eljárás nemcsak Harvey Weinsteint érinti, de Robert Weinsteint is, aki társalapítója a filmes stúdiónak. Robert Weinsteint és a cég többi vezetőjét Schneiderman azzal vádolja, hogy bár nyilvánvalóan volt tudomásuk az alkalmazottak zaklatásáról, nem tettek semmit annak érdekében, hogy megvédjék őket.

A pert négy hónapig tartó nyomozás után indították. A vád szerint Harvey Weinstein többször halálosan megfenyegette az alkalmazottakat, a producer úgy fogalmazott több esetben is, hogy meg fogja ölni az illetőt vagy annak családját. A BBC cikke alapján Weinstein női alkalmazottakból tartott fenn egy úgynevezett „női szárnyat”, amelynek feladata az volt, hogy a filmes vezért elkísérjék különböző rendezvényekre, és elősegítsék Weinstein szexuális célú hódításait. A férfi a sofőrjeitől azt kérte, hogy mindig legyen az autóban óvszer, és merevedési zavarokra injekció. Asszisztenseitől azt követelte, hogy munkaidőben és munkaidőn kívül is vezessenek nyilvántartást olyan személyekről, akik szóba jöhetnek, mint szexuális cselekvésre rávehető áldozatok. Többször megalázta, becsmérelte a női alkalmazottakat, sértegette őket a menstruációs időszak alatt, máskor meg az egyik női dolgozóra ráüvöltött, mondván, hogy az egyetlen dolog amire a nő képes, hogy elmegy és gyereket szül.

A Weinstein Company abban követett el súlyos hibát, hogy nem vizsgálta ki az alkalmazottak panaszait, szemet hunyt a zaklatások felett, nem kezelték a panaszokat bizalmasan. Volt, hogy egy munkatárstól érkezett bejelentést egyenesen az érintett Weinsteinnek továbbítottak e-mailben. A cég továbbá olyan szerződést kötött Weinsteinnel, amely nem tiltotta meg a helytelen viselkedést az alkalmazottakkal szemben, csupán pénzbüntetést helyezett kilátásba.

Weinstein ügyvédje nem tagadja, hogy védence hibázott, ugyanakkor azt állítja, hogy az alperes nem követett el bűncselekményt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

Vigyázzon: beindultak a kártyacsalók, egy év alatt megduplázódott a visszaélések száma

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán