szerző:
hvg.hu

Bill Cosbyt szexuális erőszakért elítélték. Ez pedig azt jelenti, hogy a nőket végre nemcsak a #MeToo hashtag alatti kommentekben, de a bíróságon is meghallgatták, és hittek is nekik.

Csütörtökön bűnösnek találta az esküdtszék Bill Cosby komikust egy 14 évvel ezelőtti szexuális bántalmazás ügyében. A vád szerint bedrogozott és megerőszakolt egy most 45 éves Andrea Constand nevű nőt, aki 2004-ben még a Temple Egyetemnek volt a kosárlabdaedzője, és akit egyébként a komikus mentorált. 

©

Az ítélet jelentősége nagy, hiszen Cosbyt korábban több mint ötven nő vádolta szexuális zaklatással és bántalmazással, ám ez az első eset, hogy a férfit bűnösnek találták. Az ítélethirdetés után Gloria Allred, a Bill Cosbyt vádoló nők ügyvédje sajtótájékoztatót tartott több olyan nő társaságában is, akik vagy maguk is tanúskodtak Cosby ellen, vagy pedig szimplán csak támogatták Allredet és Andrea Constandot az igazságukért folytatott küzedelemben.

Gloria Allred az ítélethirdetés után.
©

Allred úgy fogalmazott, hogy boldogok, mert végre elmondhatják, hogy hittek a nőknek, nemcsak a MeToo kampányban, de a törvényszéken is. "Köszönjük ezt az esküdtszéknek" – idézi őt a Guardian.

Rose McGowan színésznő, aki Hollywood másik nagy szexuális ragadozójáról, Harvey Weinsteinről állítja azt, hogy a férfi megerőszakolta őt, Twitterén szintén üdvözölte a 80 éves Cosby ellen hozott ítéletet. "Cosby bűnös. Sajnálom, ha szerettétek a hazugságot. Áldozatai most már fellélegezhetnek. Köszönjük a bírónak és az esküdtszéknek. Köszönjük a társadalomnak, hogy magához tért."

McGowan mellett más színészek is üdvözölték a döntést, Jessica Chastain ezt tweetelte: "az, hogy gazdag vagy és hatalmad van, még nem jelenti automatikusan azt is, hogy más embernek a testét szexre használhatod. A másik jóváhagyására szükség van."

Nemcsak nők, de Seth MacFarlane filmrendező is megszólalt az ügyben: "a Cosby-ítélet egy együtthangzó emlékeztetés arra, hogy a hatalom és a befolyás jelentős felelősséggel is jár, és soha nem szabadna meggyalázás áldozatának lenni egy fejlett társadalomban. Remélhetőleg, ez (az ítélet – a szerk.) csak az első lépés ebbe az irányba."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kórházba került az Aerosmith gitárosa

Kórházba került az Aerosmith gitárosa

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Meghalt egy brit férfi, akit macska harapott meg Marokkóban

Meghalt egy brit férfi, akit macska harapott meg Marokkóban

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Kapott már közlekedési tippet egy Habsburgtól? Itt a vissza nem térő alkalom!

Kapott már közlekedési tippet egy Habsburgtól? Itt a vissza nem térő alkalom!

Messi visszatért, de óriásit bukott a Barcelona

Messi visszatért, de óriásit bukott a Barcelona