szerző:
hvg.hu

Az Alzheimer-kórt nem lehet gyógyítani, a világszerte zajló gyógyszeres kísérletek sorra vallanak kudarcot. Legutóbb két gyógyszeripari nagyvállalat fújta le a kísérletét, pedig nagy reményeket fűztek a kezelésükhöz.

Az Alzheimer-kór életeket tesz tönkre; ahogy az emberek egyre tovább élnek, úgy okoz egyre több mindenki számára problémát az elbutulással (demenciával) együttjáró betegség. Jelenleg körülbelül 35 millió ember érintett, és a tudomány még mindig nem találta meg a kór ellenszerét, 2002 óta minden gyógyszeres kísérlet kudarcba fulladt – írja a Financial Times.

Több nagy gyógyszeripari vállalat is folytat klinikai kísérleteket, hogy megtalálják a kórt megállítani képes gyógymódot, de a siker egyelőre késik, sőt éppen az előző héten két ilyen nagy cég dobta be a törülközőt: leállították az AstraZeneca és az Eli Lilly kísérletét, pedig már a gyógyszerhatóanyagot a harmadik fázisban vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy már nagyobb számú betegen tesztelték a lanabecestat nevű készítmény alkalmazhatóságát és hatékonyságát, amikor végül az eredmények alapján kénytelenek voltak belátni, hogy a lanabecestat mégsem fog beválni.

Jelenlegi tudásunk szerint egy fehérje, az agyi β-amiloid (vagy béta-amiloid) felhalmozódása, lerakódása az első lépése annak a folyamatnak, amely az idegsejtek károsodásához, pusztulásához és demenciához vezet. A β-amiloid az amiloid prekurzor proteinből (APP) alakul ki az úgynevezett szekretáz enzimek hatására. Az AstraZeneca és az Eli Lilly készítménye ezeknek az enzimeknek a működését lett volna hivatott gátolni.

A Financial Times cikke szerint azért egy kis remény még mindig van arra, hogy valaki egyszer tényleg feltalálja az Alzheimer-kór ellenszerét, a Biogen nevű cég aducanumab készítményével már szintén betegeken végez gyógyszeres kísérleteket, de eredmények majd csak jövő év végére várhatók. A Biogen gyógyszerének az a feladata, hogy az immunrendszert a lerakódott fehérjék kitakarítására ösztönözze.

Ahogy korábban megírtuk, megoldás lehet, ha a betegek már azelőtt kezelést kapnak, hogy az ártalmas fehérjék lerakódnának. Japán és ausztrál kutatók új vérvizsgálatot fejlesztettek ki, amellyel az Alzheimer-kórral és az elbutulással kapcsolatos fehérje kimutatható. Az új módszer 90 százalékos pontossággal működött, akár egészséges embereken, akár romló memóriájú betegeknél, akár Alzheimer-kórosoknál végezték el a vérvizsgálatot. Szakértők szerint a tesztelés korai szakaszban van, ám az eredmények "nagyon ígéretesek".

Az Alzheimer-kór évekkel a memóriavesztés jelentkezése előtt elkezdődik. A gyógyítás kulcsa tehát az lehet, hogy ha még az agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása előtt el lehetne kezdeni a kezelést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lovasi András nem csak zenél, újabban lekvárt is készít

Lovasi András nem csak zenél, újabban lekvárt is készít

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?

Bombaüzlet az olaj feketepiaca, de kinek?

Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

"Magam sem értem" - Nem aggódja túl a dolgot az 1,4 milliárdos csalás gyanújába keveredett fideszes képviselő

"Magam sem értem" - Nem aggódja túl a dolgot az 1,4 milliárdos csalás gyanújába keveredett fideszes képviselő

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Lecsapott a NAV a baromfiudvaron tárolt csempészcigarettákra

Lecsapott a NAV a baromfiudvaron tárolt csempészcigarettákra