szerző:
hvg.hu

Most Dél-Afrikában árverezik el.

Egy félmillió euróra (164 millió forintra) becsült Rubens-képre lehet licitálni péntekig Dél-Afrikában. A több mint 400 éves festményt annak idején egy nácik elől menekülő zsidó német orvos vitte magával Dél-Afrikába.

A Rubens-festményt, amelynek címe Egy férfi portréja, a Stephan Welz & Co. aukciósház kínálja eladásra. Tájékoztatásuk szerint az 1600 körül keletkezett, 50-szer 40 centiméteres képet a német orvos 1925-ben vásárolta egy amszterdami műkereskedőtől. A zsidó orvos azonban a nácik fenyegető hatalomra jutása miatt úgy döntött, hogy elmenekül Németországból, és egy páciense segítségével később sikerült kimentenie értékes gyűjteményét is. A doktor 1932-ben érkezett meg Dél-Afrikába, ahol tovább praktizált.

Az orvos már régen elhunyt, leszármazottjai azonban, akiknek még halála előtt megmondta, hogy egy Rubensről van szó, megtartották a képet.

A képet egy időben ifjabb Frans Pourbus (1569-1622) munkájának tartották, ám később a művészettörténészek megerősítették, hogy a mű a flamand mester, Peter Paul Rubens (1577-1640) alkotása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!