szerző:
hvg.hu

Már a Bibliában is komoly szerepet kapott a szex, de az ókorból, középkorból is számos szexbotrányt ismerünk. A cölibátust sajátosan értelmező Bakócz Tamás esztergomi érsek például imádta a nőket, annyira, hogy ő volt az egyik első szifiliszes beteg Európában.

Hogyan vonul végig az emberi histórián a szexualitás, és hogyan befolyásolta azt? Erről beszélgetett a Klubrádióban Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke. Bár a történelemkönyvekben nem találni róla túl sokat, a szexualitás végigvonul az emberi histórián a maga hagyományaival, a hozzá kötődő társadalmi és biológiai szokásrendszerrel. A történelem tele van hatalmas szerelmekkel, olyan férfiakkal és nőkkel, akik koruk szabályrendszereit megszegik, ami aztán történelemformáló erővé válik – mondta Kopcsik.

Már a Bibliában szereplő Dávid és Salamon is ebbe a körbe sorolható, akiknek több száz fős háremeik körül számos botrány alakult ki, majd jóval később az arab kalifátus és a szultanátusok kora is ebbe a vonalba illeszthető. Érdemes megemlíteni az antik világot is, amelynek sok, és talán még több hírhedt szereplője volt, ami a nemi élet krónikáját illeti. Az egyik ilyen Néró római császár volt, akitől kortársai szerint csak a legyek voltak biztonságban, más senki, így testvére sem.

A keresztény Európa sem maradt ki a szexualitáshoz kapcsolódó skandalumok történetéből. Az egyház nem nagyon tudta kezelni a szexualitással kapcsolatos szabályszegéseket, sőt szinte törvényszerűnek tekintette a prostitúciót. Aquinói Szent Tamás például úgy látta, hogy a prostitúció nélkülözhetetlen, olyan, mint a palotákban a szennyvízcsatorna. Szent Ágoston pedig arról értekezett, ha nem volnának a pénzért szexelő embertársaink, akkor a parázna vágyak tombolása lerombolná a társadalmat.

Kopcsik megjegyezte, hogy a cölibátus intézményét gyakran úgy értelmezte az egyház, hogy az nem szexuális tilalmat jelent, csupán annyit, hogy a papoknak nem lehet hivatalos felesége. Így gondolhatta Bakócz Tamás esztergomi érsek is, aki nagyon szerette a nőket, és az egyik első szifiliszes beteg volt Európában. A feltehetően a frissen felfedezett Amerikából behurcolt, szexuális úton terjedő kór kezelésére a pápa egy velencei orvost küldött hozzá, aki higannyal és életmódjavallatokkal próbálta gyógyítani a hatvan év fölött járó egyházi méltóságot. A doktor egyik rendelvénye az volt, hogy nagy hatalmú páciense szakítson időt napi egy nyugodt közösülésre.

Bár több korszakban és kultúrában a homoszexualitás volt az egyik legüldözöttebb nemi irányultság, ez is végigvonul az emberi történelmen. Sőt, egyes időkben és helyeken, így az ókori Hellászban mondhatni, virágzott a párkapcsolatoknak ez a formája. Szabályok azonban a görögöknél is voltak, azt például, aki a törvényes felesége helyett egy hetérát választott, bíróság elé állíthatták, egyes források szerint így járt az athéni államférfi, Periklész is, bár ebben nagy része lehetett a politikának is – mondta a történelemtanár.

A tejes műsort itt lehet meghallgatni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Zöldhullám: itt az első autó, amely egyeztet a közlekedési lámpákkal

Zöldhullám: itt az első autó, amely egyeztet a közlekedési lámpákkal

Seselj szerint csetnik bajonettek védelmében érkezett Gruevszki Magyarországra

Seselj szerint csetnik bajonettek védelmében érkezett Gruevszki Magyarországra

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével