Egy panelház negyedik emeletén éldegél és gyógyul az elütött őzgida, Gáborka

Egy panelház negyedik emeletén éldegél és gyógyul az elütött őzgida, Gáborka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A balesetet szenvedett gidácska lassan egy hónapja lakik megmentőjüknél, a komári Vendégh családnál. Imád tévézni, és valamiért nagyon odavan a banánért.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt szenvedtek vadbalesetet Vendégh Gáborék, mikor autójuk előtt felbukkant egy őzcsalád. Az anya, valamint nagyobb gidája elkerülte a balesetet, a legkisebb, akkor még csak kéthetes gida azonban egyenesen az autó kerekének ugrott.

A szlovákiai Szia, Komárom beszámolója szerint az autót vezető férfi azonnal megállt, majd keresni kezdte a kis állatot. Az egyik bokor tövében talált rá, félig leszakadt lábbal. Mivel nem akarta, hogy rókák áldozatává váljon, kocsijába rakta, és állatorvoshoz vitte, aki azonnal megműtötte.

Vendégh Gábor a sikeres operáció után egy vadászgazdánál is érdeklődött, be tudná-e fogadni a csöppséget, de onnan kapacitásbeli problémák miatt nemleges választ kapott. A férfi ezt követően döntött úgy, hogy hazaviszi, és ő maga fogja gondozni, amíg fel nem épül teljesen. A kis állatot időközben elnevezték, Gáborka lett, egyik legnagyobb rajongója pedig a férfi kisunokája, aki előszeretettel hívja Bambinak.

Az immár 6 hetes gida lassan egy hónapja él ideiglenes családjánál, és gazdája szerint nincs semmi gondja a panelélettel: egyik kedvenc időtöltése a tévézés, sokat sétáltatják. Éjszaka, általában 2-3 óra felé felkel, odamegy gondozójához, cincog kicsit, így jelzi, hogy éhes. Imádja a tejet, amit cumisüvegből adnak neki, a banánból pedig szinte bármennyit meg tud enni.

"A teljes felépülés még nagyjából egy-másfél hónapot vesz majd igénybe, addig biztosan nálam marad. Az elmúlt hetekben nagyon hozzám nőtt, így szeretném a lehető legjobb helyen elhelyezni, miután felépült. Ezért döntöttem Lél (Érsekléla szerk.) mellett, ami elég közel van ahhoz, hogy látogatni tudjam, valamint minden adott ahhoz, hogy jól érezze magát ott" – mondta a férfi.

Bár a lakosság számára talán kevésbé ismert, az egyedül lévő, magára hagyott állatokat vétek haza vinni a szakemberek szerint: "Nagyon sok a veszély, ugyanis a felnevelés következtében, egy hasmenés, egy rosszul adagolt táplálék által az állat elpusztulhat. Ha hazavisszük az vadat, ez egy nagyon rossz lehetőség a tovább élésére" - mondta korábban a hazaivadasz.hu-nak Karikó Róbert kerületvezető vadász.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Hozzászólások