szerző:
V.É.

Nőnek pláne nem. Énekesnőnek még kevésbé. Egy magyar zenei kiadvány 1986-ban Madonna bukását jósolta. És még nem is ez a legnagyobb gond vele.

„Mi a magyarázata, hogy ez a nimand donna röpke 1-2 év alatt így hazavágta az egész popszakmát Mick Jaggerestül, Tina Turnerestül?” – teszi fel a költői kérdést a Rock '86 című kiadvány névtelen szerzője 1986-ban, hogy aztán parádés szófordulatokkal, a szexizmusban dagonyázva megjósolja a Madonna jelenség csúfos bukását. Így, az énekesnő 60. születésnapja környékén roppant tanulságos olvasmány arról, hogy mit látott a zenei szakma a nyolcvanas években a női teljesítményből.

©

Madonna a cikk szerint „mindenre kapható kis olasz csaj”, aki „mániákusan” akarja a sikert, persze teljesen érdemtelenül. A szerző valamiért nem tud elvonatkoztatni attól, hogy a nőket két kategóriára – dughatóra és nem dughatóra – ossza, és véleménye szerint Madonna sajnos az utóbbiba tartozik, így aztán teljesen értetlenül áll a népszerűsége előtt. Nézzük a szemléletes társadalmi-kulturális korrajzot:

Az efféle modellekből, színésznőcskékből tíz és tízezrek szaladgálnak, az amerikai nagyvárosokban olyan nagy a kínálatdömping, hogy a producerek, menedzserek már lefektetni sem akarják őket (az AIDS-veszély többet nyom a latba). Ráadásul ez a Madonna nem is az a bombanő, akit a popsztárok vagy az üzletemberek az arcuk, a megjelenésük vagy az öltözékük alapján – ha csak 1-1 alkalomra is – kiemelnek az irodák, öltözők vagy a szállodai szobák környékén hullámzó hústömegből. Tessék csak megnézi a Playboy vagy Penthouse nálunk is közölt fotóit vagy a „művésznő” bérmálkozási, esetleg buszbérletképeit. A fotóriporter urak állítólag még fizettek is (igaz nem sokat) ezekért a pózokért. Holott – ahogy pestiesen mondani szokás – talán inkább a modellnek kellett volna fizetnie, hogy egyáltalán lekattintották (persze lehet, hogy meg is kettyintették, és akkor az egyenleg rendben van).

A szerző később sem adja fel, hogy megfejtse a titkot, és arra jut, hogy „roppant egyszerű”:

Madonna egy rámenős csaj, aki ráadásul tetszés szerint (de)formálható. A sikerért mindenre kapható, s remekül ért a helyzetek meglovaglásához. Eddig minden férfi, akivel összeállt(feküdt) segített valamit a karrierjén. S ha hinni lehet a fámának, sok kicsi (segítség) sokra megy!

A képlet világos, egy nő akkor érhet el sikereket, ha a megfelelő emberekkel lefekszik, hiszen minden másra alkalmatlan, nézzék csak meg Madonnát! De a szerző átlát a szitán! „A Madonna szobor alatt recseg a talapzat. A popvilágban – úgy tűnik – kitelt az ideje” – jelentette ki magabiztosan 1986-ban. Szakíró így még nem nyúlt mellé – ezt az elmúlt három évtized fényében kijelenthetjük.

Mint ahogy azt is, hogy az itt képviselt nézetek ma is visszaköszönnek a kommentekben, publicisztikákban, politikusi megnyilvánulásokban. Gondoljunk csak bele, egész generációk nőttek bele ebbe a világképbe, és hozták magukkal a 21. századba. Gender szakos hallgatónak igazi aranybánya ez a szöveg, kár, hogy már nem sokáig kutathatják.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Élet+Stílus

Éljen Madonna!

Madonna 60 éves lett, és még ma is képes feszegetni a határokat. Például azzal, hogy 36 év után is megkerülhetetlen a híresen kíméletlen popszakmában, és továbbra sem érdekli, hogy mit illik és mit nem. Lenyűgöző metamorfózisainak az egyik legnehezebb kihívása volt, hogy elfogadtassa a korát. Egy olyan kultúrában, amely szavatossággal címkézi fel a nőket, ez már önmagában provokációnak számít. És végül is a provokáció élteti. Boldog születésnapot, Madonna!