szerző:
hvg.hu

Az emelkedő átlaghőmérséklet miatt a savanyú lambic sörök kerültek veszélybe. Egy tanulmány és helyi sörfőzők kongatták meg a vészharangot.

A világ egyik legrégebbi sörfajtáját fenyegeti a globális felmelegedés – állítják környezettudósok és Belgium egyik vezető kézműves sörfőzdéje, a Cantillon. Egy tanulmány szerint ugyanis, a kizárólag Brüsszel környékén erjesztett, erősen kesernyés ízű, savanyú lambic sörök elkészítését egyszerűen meggátolja az emelkedő átlaghőmérséklet.

A lambic sör különlegessége, hogy a spontán erjedését a levegőben található vad élesztőgomba törzsek indítják be, az élesztővel való beoltásához az éjszakai órákban pedig a hőmérsékletnek 8 és mínusz 8 fok között kell alakulnia – írja a Guardian. Éppen a hűvös idő miatt a sört Belgiumban október és április hónapok között készítik.

A lambic sör az egyetlen olyan sörfajta, amely spontán érésen megy keresztül, majd további, meglehetősen hosszú öregedési folyamat – amely három-hat hónaptól kettő-három évig tarthat – során készül el a sör. Ez idő alatt, a fahordókban tárolt sörön a hordókban található mikrobák dolgoznak tovább, ehhez pedig nem szabad, hogy a hőmérséklet 25 fok fölé menjen, mert akkor más, nem kívánatos baktériumok tönkretehetik az italt.

Mindebből az következik, hogy van egy időjárási ablak, amelyet a belga sörfőzőknek ki kell használniuk, ha jó lambic söröket akarnak előállítani. Ez az időjárási ablak az 1900-as évek elején még 165 napig tartott, most már csak 140 napig tart, mert még ősszel is sokáig tart a meleg, viszont túl korán tavaszodik. A kutatók és a sörfőzők attól félnek, hogy a sör készítésére alkalmas hűvösebb napok száma még tovább fog csökkeni, amelynek kellemetlen következményei lesznek. 2015-ben már történt egy kisebb katasztrófa a belga sörök sorsát illetően, a nagy meleg miatt egyszerűen kárba mentek a lambic sörök, ki kellett dobni azokat.

A Cantillon évente 400 ezer üveg savanyú sört gyárt, de most a cég attól tart, hogy a jövőben a klímaváltozás miatt nem lesznek képesek lambic söröket készíteni. Az ugyanis nem jöhet szóba, hogy a felmelegedést mesterséges körülmények megteremtésével kompenzálják valahogy, tehát például mesterségesen hűtsék le a sörcefrét, mert azzal egyszerűen megváltoztatnák a sör ízét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!