Van egy ország, ahol arra készülnek, hogy betiltják a mopszok tenyésztését

Van egy ország, ahol arra készülnek, hogy betiltják a mopszok tenyésztését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kutyafajta egész életében légzési problémákkal küszködik, Skóciában ezért úgy vélik, tenyésztése súlyos állatkínzásnak minősül.

Nem mindennapi törvénytervezet dolgoztak ki a skóciai politikusok: minden olyan állatfajt betiltanának, amelyet csak azért tenyésztettek, mert az ember örömét leli a túlságosan rövid lábakban, röfögő hangokban vagy a szokványosnál hosszabb fülekben.

A törvényhozók ugyanis azt mondják, a furcsa fizikai jellemzők mögött komoly állatkínzás húzódik meg, hiszen az adott állatnak a születésétől egészen élete végéig el kell viselnie ezt az állapotot. A mopsznak például azt, hogy nem jut rendesen levegőhöz.

Az ilyen, úgynevezett genetikailag szelektált állatok iránt az utóbbi években nagyon megnőtt a kereslet, épp ezen, furcsa tulajdonságaik miatt, annak ellenére, hogy gondozásuk más házi kedvencekkel szemben lényegesen nagyobb költséggel is jár. A skóciai törvényszék részben ezért is vette fontolóra, hogy itt az ideje szigorítani az állattenyésztés szabályain.

A The Scotsman által idézett tervezet listáján a mopszon kívül az angol és francia buldog, a skót lekonyuló fülű, valamint a munchkin macska is szerepel. Utóbbiak szintén amiatt, mert valamilyen genetikai problémájukból adódóan nem élnek túl egészséges életet. Legalábbis a törvényhozók így vélekednek.

A törvény egyelőre tervezet szintjén létezik, vagyis még nem szentesítették, de a skót állatvédők többsége már most üdvözli azt.

Hozzászólások