szerző:
MTI

A kormányfő bejelentette az új hivatalos doktrínát: hisznek az áldozatoknak.

Hivatalosan bocsánatot kért hétfőn Scott Morrison ausztrál kormányfő a pedofília áldozataitól, és beismerte a parlamentben, hogy az állam kudarcot vallott e „gonosz bűncselekményekkel” szemben. „A sorainkban meghúzódó ellenségek, ausztrálok követték el a bűncselekményeket ausztrálok ellen” - jelentette ki a televízióban élőben közvetített beszédében.

„A nemzet nem tett eleget kötelezettségeinek irántuk, magára hagytuk őket, és emiatt örökre szégyen borít bennünket” – mondta a kormányfő az egyházi és állami intézményekben gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények áldozataira utalva.

Az ausztrál kormány egy évtized után, 2012-ben hozott létre – a nyomásnak engedve – vizsgálóbizottságot a pedofília elleni intézkedések kidolgozása érdekében. A bizottság 2017-ben nyújtotta be megrázó jelentését. A nyomozók több mint 15 ezer emberrel léptek kapcsolatba, akik elmondásuk szerint pedofília áldozatai voltak, amelyet évtizedeken át eltussoltak árvaházak, sportklubok, iskolák, ifjúsági szervezetek és az egyház.

Több mint 4000 intézmény érintettsége merült fel a nyilvános, illetve zárt ajtók mögött tartott meghallgatások során, köztük számos katolikus intézményé. Elítélve az fenti intézményekben nap mint nap, évtizedek hosszú során át elkövetett bűncselekményeket, Morrison bejelentette az új hivatalos doktrínát, amelynek keretében hisznek az áldozatoknak.

A kormányfő többször is bocsánatot kért a gyerekektől, akikkel szemben az állam nem teljesítette a kötelességét, a szülőktől, akiknek elárulta a bizalmát, a házastársaktól és gyermekeiktől, akiknek el kellett viselniük a visszaélések következményeit, az eltussolást és az nehézségeket.

A képviselők egyperces csenddel adóztak az áldozatoknak az ismételt bocsánatkérések után.

A vizsgálóbizottság jelentése szerint a katolikus egyházi személyek hét százalékát vádolták meg gyermekmolesztálással 1950 és 2010 között, ezeket a gyanúkat nem vizsgálták ki. Az ilyen visszaesésekről beszámoló gyerekekről nem vettek tudomást, rosszabb esetben megbüntették őket.

Egyes egyházmegyékben a pedofíliával gyanúsított papok aránya elérte a 15 százalékot is. Az Istenes Szent János Betegápoló Rend tagjainak 40 százaléka keveredett gyanúba.

Az ausztrál kormány korábban hivatalosan bocsánatot kért az őslakosoktól, illetve a több tízezer anyától, közöttük számos leányanyától – akiktől 1951 és 1975 között elvették és örökbe adták a csecsemőjüket.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni

Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni

Magyar férfi rabolt ki egy osztrák bankot, biciklivel vitte el a szajrét

Magyar férfi rabolt ki egy osztrák bankot, biciklivel vitte el a szajrét

Már a vadon élő állatok ürülékében is ott vannak a (nagyon kicsi) műanyagdarabok

Már a vadon élő állatok ürülékében is ott vannak a (nagyon kicsi) műanyagdarabok

Adóvisszatérítést ígérve küldenek e-maileket csalók

Adóvisszatérítést ígérve küldenek e-maileket csalók

Most derült ki: volt egy hiba a Facebookon, amellyel (megint) adatok tömkelegéhez férhettek hozzá, az önéihez is

Most derült ki: volt egy hiba a Facebookon, amellyel (megint) adatok tömkelegéhez férhettek hozzá, az önéihez is

Elég világvége-hangulatú előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat

Elég világvége-hangulatú előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat