szerző:
hvg.hu

Gyilkossági kísérlettel vádolják Imelda Cortezt, aki nem akarta megszülni a nemi erőszak során fogant gyerekét. Salvadorban ugyanis az abortuszt minden körülmények között tiltják.

A húszéves nő – akit akár húsz évre börtönre is ítélhetnek – tavaly április óta van előzetesben, akkor adott életet egy illemhelyen a gyerekének. Imelda Cortezt a saját mostohaapja erőszakolta meg, tőle esett teherbe, a nő viszont nem akarta megtartani a babát. Megpróbálta saját maga megszakítani a terhességét, amikor az édesanyja észrevette, hogy erősen vérzik, és nagy fájdalmai vannak. Cortezt kórházba szállították, itt viszont az orvos – mivel sejtette, hogy Cortez meg akarta szakítani a terhességét – azonnal a rendőrséget riasztotta. A baba egészséges maradt, és végül épségben jött a világra.

A szegény családból származó nőt az egyhetes kórházi ápolás után vették őrizetbe, óvadékot nem lehetett letenni a kiengedése érdekében. Imelda Cortezt 12 éves kora óta zaklatja és erőszakolja meg rendszeresen a mostohaapja – aki jelenleg 70 éves –, és állítása szerint Cortez ezért nem vette észre időben, hogy teherbe esett.

Salvador. Tüntetés az abortusz kriminalizálása ellen.
©

A nőt még a kórházban megfenyegette a mostohaapja, hogy amennyiben az erőszakkal a nyilvánosság elé áll, megöli őt, Cortez testvéreit és az anyját is. Ezt egy másik beteg hallotta, aki értesítette a nővért, aki pedig riasztotta a rendőrséget is, ám a férfit mostanáig nem vádolták meg semmivel. Annak ellenére sem, hogy Corteznél pszichológiai vizsgálatok során már megállapították, hogy az abuzálásnak, a traumának mentális következményei vannak. Az elmúlt 18 hónapban, amióta őrizetben van, egy pszichológus sem találkozhatott vele, és a nő a szülés óta a gyerekét sem látta.

Salvadorban 21 évvel ezelőtt tiltották be az abortuszt, amelynek a végrehajtását semmilyen körülmény nem indokolhatja. Nemzetközi és salvadori jogvédő szervezetek jelenleg 24 nőről tudnak, akik – Cortezhez hasonlóan – abortusz vagy az abortusz kísérlete miatt kerültek bíróság elé, és 15-től 30 évig terjedő börtönbüntetésüket töltik. A nemzetközi jogvédők nyomásának hatására ugyanakkor öt, gyilkossággal vádolt, abortuszt végrehajtott nőt már szabadon engedtek az év eleje óta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten