szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lesznek még mobiltelefonok? Több szegény lesz? Jobban élünk majd, mint most? Mit gondolnak a 12-18 évesek ezekről a kérdésekről?

Milyennek képzeli az életét a kétezres évek elején született korosztály húsz év múlva? Többek között erre a kérdésre kereste a választ a HVG megbízásából december elején több mint félezer 12–18 éves fiatal körében elvégzett Medián-felmérés.

Bár a többség (64 százalék, ezen belül a fővárosiak 72 százaléka) szerint jobban fognak élni a magyarok, mint most, mégis soknak mondható, hogy 29 százalék nem reménykedik ebben.

A fiatalok 63 százaléka, ezen belül a 15–18 évesek 67 százaléka hisz abban, hogy 2038-ban az euró lesz a fizetőeszköz Magyarországon – eközben nem elhanyagolható az a 17 százalék, aki szerint Magyarország addigra már nem is lesz tagja az EU-nak.

Optimistának tűnhet az az 53 százaléknyi tinédzser, aki hisz abban, hogy azonos munkáért ugyanannyi bért kapnak majd a nők és a férfiak, ráadásul a kérdésben nincs érdemi különbség a fiúk és lányok várakozásai között.

Érdekesség, hogy az összes megkérdezett 18 százaléka (ezen belül a fiúk 24 százaléka) el tudja képzelni, hogy az emberek húsz éven belül tömegesen átköltöznek valamely más bolygóra vagy mesterséges űrállomásra.

A teljes felmérés a HVG karácsonyi duplaszámában található, csütörtöktől az újságárusoknál.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rekordösszegű adomány gyűlt össze társadalmi ügyekre 2020-ban

Rekordösszegű adomány gyűlt össze társadalmi ügyekre 2020-ban

Réz Anna: Jövőre várva

Réz Anna: Jövőre várva

Ismét kitört az Etna

Ismét kitört az Etna