Csúzlival tartják távol a majmokat a Tádzs Mahalnál, mert folyamatosan zaklatják a turistákat

Csúzlival tartják távol a majmokat a Tádzs Mahalnál, mert folyamatosan zaklatják a turistákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tádzs Mahal biztonsági főnöke szerint a majmok gyakran attól is megijednek, ha csak meglóbálják előttük a csúzlijaikat.

Csúzlival tartják távol a leghíresebb indiai építmény, a Tadzs Mahal látogatóit zaklató rhesusmakákókat Agra városában. A majomcsapatok élelem után kutatnak a monumentális 17. századi síremlék bejáratának környékén, ahol egyébként a látogatók táskáit átvizsgálják és az ételt kivetetik.

Bridzs Bhusan, a Tádzs Mahal biztonsági főnöke a Reutersnek elmondta, munkatársai helyi készítésű csúzlikat kaptak, hogy távol tartsák a makákókat. "Azt vettük észre, hogy már attól megijednek, ha látják, hogy előkapjuk és meglóbáljuk a csúzlit" - magyarázta.

A műemléken belül és környékén nagyjából 500-700 makákó él, Agra városában összesen 10 ezer. Szakértők szerint azért viselkednek egyre agresszívebben, mert a terjeszkedő város mind többet foglal el természetes élőhelyükből. Novemberben Agra környékén az anyja mellől ragadott el és ölt meg egy majom egy 12 napos kisfiút. A Tádzs Mahal őreinek nem szabad rátámadniuk a makákókra, csak távol kell tartaniuk őket a turistáktól - mondta Bhusan.

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. A Tádzs Mahalt naponta 25 ezren látogatják, számuk a főszezonban a 80 ezret is eléri.

Hozzászólások