Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nyaralni menne, de a volt osztrák alkancellár korrupciós botránya után már nem bízik a lefoglalt szálláshelyben? Van néhány trükk, amelyekkel ellenőrizheti, hogy nyaralóját lehallgatják-e.

A pénteki Strache-botrány kirobbanásának akár a mindennapi életünkre nézve is lehet gyakorlati haszna. Miután múlt héten pénteken a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung közzétett egy rejtett kamerás videofelvételt, amelyen az látható, ahogy 2017-ben a szabadságpárti Heinz-Christian Strache egy ibizai luxusnyaralóban korrumpálódik, a Der Standard osztrák lap lépésről lépésre összeszedte, miként járhatunk utána, hogy a kibérelt nyaralónkban lehallgatnak-e minket.

Alapesetben igazán könnyű dolgunk van, mert például az Airbnb-vel kötött szerződés minden esetben kötelezi a szálláshely bérbeadóját, hogy az ingatlanban elhelyezett esetleges kamerákra felhívja a bérlők figyelmét. Ha ezt a lakást, nyaralót kiadó személy mégsem teszi meg, akkor szabályszegés történik, kizárhatják őt a platformról.

Ha nem Airbnb-ben szállunk meg, vagy nem hívják fel a figyelmet a szállás leírásánál a kamerákra, és továbbra is kételyeink vannak, akkor első dolgunk, hogy a lehetséges kamerarejtekhelyekre gyanakodjunk, mint például a tükör, a szobanövény, a füstjelző készülék, vagy egy ébresztőóra. Gyakran a hétköznapi tárgyakba vagy tárgyak mögé eldugott kamerák szabad szemmel is kiszúrhatók.

Ha nem, arra az esetre a Der Standard újságírója azt javasolja, hogy használjuk az okostelefonunk vakuját, mert a felvillanó erős fényre az üveglencsés rejtett kamera reagálni fog. Éjjel ehhez célszerű lekapcsolni a villanyt, nappal pedig behúzni a sötétítő függönyt.

A megfigyelés miatt aggódó olvasóink szorongását fokozzuk azzal, hogy sok kémkamera már vezeték nélküli – hiszen a vezetékük lenne a legfeltűnőbb részük –, és folyamatosan töltik fel a felvételeket egy szerverre. Ha felmegyünk a helyi hálózatra, akkor a Fing nevű hálózati felderítő applikációval körbenézhetünk a wifi-hálózatunkon, és szerencsés esetben akár detektálhatjuk is a csatlakozott kamerát. Az igazán körültekintő, esetleg rosszban sántikáló főbérlő azonban úgy fogja beállítani a routert, hogy ne láthassuk a hálózatra csatlakozott többi készüléket.

Ilyenkor jönnek szóba a kémfilmekbe illő kütyük. Ha elég paranoiások – vagy másként mondva: nagyon alaposak – vagyunk, be lehet például szerezni egy poloskakereső detektort, amely feltérképezi a sugárzott rádiójeleket, hangjelzéssel hívja fel a figyelmünket aktív lehallgatók, kamerák közelségére. Az osztrák lap szerint ötven euróért már beszerezhető egy ilyen eszköz.

Hozzászólások