Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Túl sok engedélyt adnak ki a hatóságok.

Hogy a Mount Everestet megmászni kockázatos, nem újdonság, most viszont egy olyan veszélyfaktor került a figyelem középpontjába, amire nem nagyon tippeltünk volna.

A tömeg.

Csütörtökön 24 óra alatt hárman haltak meg a Mount Everesten: a csúcs meghódítását pedig nemcsak a szél veszélyeztette, hanem az is, hogy túl sokan indultak útnak egyszerre.

Idén kevés olyan napot adtak meg a hatóságok, amely alkalmas lenne a csúcstámadásra, ehhez képest viszont rendkívül sok engedélyt adtak ki. Ilyenkor nemcsak a hegymászókra kell gondolni, hanem az őket kísérő serpákra is. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 800 emberrel kell számolni, ami a szakértők szerint túl sok, és veszélyezteti a hegymászókat – például, ha elöl lassan haladnak. Ráadásul több olyan szakasz van, ahol egyszerre csak egy ember mászhat, és emiatt torlódás alakul ki. A mászás és leereszkedés pedig összesen akár 20 órát is tarthat.

Hárman így a kimerültség miatt haltak meg leereszkedés közben, miután felfelé órákig álltak sorba.

Szerdán 250 hegymászó indult a csúcs meghódítására, de hamar feltorlódtak, így sokan ragadtak a halálzónákban. Ezek olyan szakaszok, amelyek 8000 méternél magasabban fekszenek, és ahol az oxigénhiány miatt elkezdődik a sejtelhalás.

Idén eddig 15-en haltak meg a hat 8000 méter feletti csúcson.

(Business Insider, Index)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások