Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A házaspárt börtönbüntetésre ítélte egy bíróság.

Kórházba kellett szállítani azt a 18 hónapos svéd kislányt, akit a szülei vegán étrenden tartottak: kizárólag anyatejet, barnarizst és krumplit kapott. A gyerek alultáplált volt, és csak órákra volt a haláltól, amikor eszméletlenül kórházba szállították még februárban.

A vegán szülőknek bíróság elé kellett állniuk. A bíró a tárgyaláson azt mondta, hogy bár a szülők nem szándékosan ártottak a gyereküknek, a kislány elhúzódó éheztetés miatt került életveszélyes állapotba. Az egyik orvos azt mondta, még soha nem látott gyereket ilyen rossz állapotban.

A gyerekről jelenleg nevelőszülők gondoskodnak, az állapota javul. A szülők egyébként még a gyerek születését sem jelentették a hatóságoknak, mert úgy gondolták, a kislány a világ állampolgára. Nem látta gyerekorvos sem, és sem a súlyát, sem a fejlődését nem követték. A gyerek beoltva sem volt.

A bíróság végül úgy döntött, hogy a szülők elhanyagolták a gyereküket, aki ezért életveszélyes állapotba került. Három hónap börtönre és 60 ezer korona (1,8 millió forint) bírságra ítélték.

Hozzászólások