szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Román Sándornak, az ExperiDance alapítójának és társtulajdonosának nyilatkozata jelent meg az MTI-ben, amelyben a társulata körül kialakult helyzetre, híresztelésekre reagál. Mint fogalmaz: már nincs köze a mostani ExperiDance-előadásokhoz.

Két hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy állítólagos vezetői konfliktusok és elmaradó tao-pénzek miatt 19 év után feloszlik az ExperiDance társulata. Ezután a társulat menedzsmentje cáfolta a hírt, azt írták, hogy semmiféle belső tárgyalás nem folyt a művészeti vezető, koreográfus, alapító és társtulajdonos Román Sándor, illetve a másik tulajdonos, Vona Tibor producer között.

Most Román Sándor az MTI-nek adott nyilatkozatával próbál tiszta vizet önteni a pohárba, reagál a felbomlással kapcsolatos híresztelésekre, legalábbis elmondja a saját verzióját. Az alapító szerint "jogi csűrés-csavarással, valamint jogsértések alapos gyanúját felvető módszerekkel" veszélyeztetik a társulatának létét, és a Román Sándor által létrehozott koreográfiákat "einstandolták", ezzel pedig "veszélybe került egy sikeres magyar unikum, brand létezése".

Mint fogalmaz: "az ExperiDance Társulat 19 éves fennállása alatt a két tulajdonos között a kezdetektől világos munkamegosztás volt: Én a társulat művészeti vezetője voltam, aki kizárólag az alkotó és kreatív feladatokkal foglalkozott - egy rövid időszakot leszámítva, amikor Vona Tibor megbetegedett -, míg Vona Tibor volt felelős az üzletvitelért, a pénzügyekért az ExperiDance cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok egyedüli ügyvezetőjeként."

Szavaiból az olvasható ki, hogy a társulatot tulajdonló cég gazdasági tevékenységével nem volt teljesen tisztában. Azt mondja, hogy 2018 nyarán, miután az ExperiDance, illetve ennek kapcsán ő is többször is összefüggésbe került a sajtóban a kulturális tao-val, benne is felmerültek a kérdések, "hogy mégis miként gazdálkodik a cég, mikre költ".

"Sajnos azonban válaszokat nem kaptam, így nem volt más választásom, és jogi képviselőkhöz fordultam, hogy a cég gazdálkodását érintő kérdések, illetve annak tárgyában, hogy milyen üzleti tervek szerint végzi tevékenységét a cégcsoport, választ kaphassak. Vona Tibor azonban minden kérdés megválaszolásától elzárkózott és azt gondolom, hogy a kérdések egyre terhesebbek lettek számára míg végül 2019. április közepétől 8 táncos felmondásával az előadások ellehetetlenültek. Mint megtudtam, Vona Tibor időközben értékesítette tőlem független cégét a fia részére, aki innentől kezdve ugyanazt a tevékenységet kezdte folytatni, melyet ez idáig közös cégünk végzett, és legjobb tudomásom szerint az ExperiDance Produkcióit is elkezdte értékesíteni."

Kitér arra is, hogy folyamatos atrocitások érték őt és a tánckar tagjait is - ezek természetére egyáltalán nem tér ki bővebben -, majd Vona Tibor egyszercsak biztonsági szolgálatot kezdett alkalmazni, hogy őt, a táncosokat és a próbatermi munkálatokat "sajátos módon ellenőrizzék" - fogalmaz.

Hozzáteszi, hogy az atrocitások teljesen ellehetetlenítették a munkavégzést, a táncosokban félelmet szültek, így nem volt más választása: elhagyta az ExperiDance próbatermeit. Kiemeli, hogy a próbatermekbe jelenleg sem léphet be, "hiszen azt a Vona Tibor megbízása alapján dolgozó biztonsági szolgálat emberei megakadályozzák".

Román: Az ExperiDance márkanév már nem az ő munkáját takarja

Mint hangsúlyozza: tudomására jutott az is, hogy néhány régi táncosa gazdasági társaságot alapított annak érdekében, hogy az ő szellemi termékét, azaz a koreográfiáit Vona Tibor fia cégének a közreműködésével az ExperiDance márkanév alatt mutassák be.

Ezek a táncosok ma az ExperiDance próbatermeiben az én darabjaimat próbálják Vona Tibor fia cégének megrendelésére, egy őrző-védő társulás abszurd védelmében.

Román Sándorral Vona Tibor egyáltalán "nem hajlandó jogi és emberi értelemben érdemben kommunikálni a kialakult helyzetről" - nyilatkozza az alapító -, így nem maradt más választása, mint hogy Vona Tibor ügyvezetőt ügyvezetői tisztségéből visszahívta. Ennek ellenére, Vona Tibor jelenleg is a Társaságok ügyvezetőjenek állítja be magát és rendelkezik a társaságokkal.

Azt is állítja, hogy az utánpótlást garantáló, a Román által alapított Táncakadémia működését is szünetelteti Vona, noha Román Sándor szerint ennek semmilyen gazdasági alapja nem volt, mert az iskola jól prosperált. Végezetül hozzáteszi:

Elkeseredéssel és döbbenettel figyelem, hogy Vona Tibor és fia valamint volt táncosaim egy része nélkülem, az én alkotásaimat felhasználva kívánnak érvényesülni, - azonban ezt a kérdést már én nem tudom rendezni, ez már a hatóságok feladata. A legnagyobb fájdalmam, hogy bárkiben, aki ellátogat az ExperiDance honlapjára, az a téves, valamint megtévesztő vélemény alakulhat ki, hogy ezen előadások egyeznek az általam létrehozottakkal, azzal azonos értéket képviselnek és a személyemhez köthetőek, pedig ez nem így van. Ezen előadások, bár az elnevezésük azonosnak tűnhet, már nem az én értékrendem szerint valósulnak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni