"A csecsemők hamar kiszáradtak" – 75 éve ezen a napon indult el a vonat Debrecenből Auschwitzba

"A csecsemők hamar kiszáradtak" – 75 éve ezen a napon indult el a vonat Debrecenből Auschwitzba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fahidi Éva holokauszttúlélő osztotta meg megrázó videóját Facebookon, amelyben az Auschwitz-Birkenauba tartó transzport 3 napjára emlékezik.

1944. június 27-én a debreceni téglagyárból indultak el az emberekkel megtelt marhavagonok Auschwitzba. A most 93 éves Fahidi Éva is ott volt az egyik vagonban, megosztott videójában erre a három napig tartó, kínzó útra emlékezik vissza.

"Hihetetlen, hogy ennek már 75 éve van" – fogalmaz. Elmondja, hogy nincs az embernek ahhoz elég fantáziája, hogy el tudja képzelni, hogy a három napig tartó szörnyűséges úton mi történt velük.

Persze, semmi különös nem történt – jegyzi meg ironikusan –, "mindössze annyi", hogy 80-asával bezsúfolták az embereket a vagonokba, és a nyári hőségben kellett kibírniuk valahogy, étlen, szomjan ezekben a kvázi konzervdobozokban. Voltak, akiknek a szervezete feladta, nem bírta tovább a forróságot, az út során többen meghaltak. 

Az embertelen állapotok kényszerű elviseléséről egyetlen mondata mindent elárul:

Aki meghalt, meghalt, bennmaradt a hullája, utazott tovább hullaként. Ha megbolondult, megbolondult, ha üvöltött, üvöltött.

"A csecsemők hamar kiszáradtak", unokanővérével Fahidi Éva is egy kiszáradt csecsemő holtteste mellett volt kénytelen átvészelni a deportálást.


Hozzászólások