Gerendai szerint a VOLT-on nincs helye kampánybeszédnek, de az Orbán-videó nem az volt

Gerendai szerint a VOLT-on nincs helye kampánybeszédnek, de az Orbán-videó nem az volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Sziget korábbi főszervezője szerint "van pár árnyalatnyi különbség a rendszerváltás évfordulójának népszerűsítése és a direkt pártpolitizálás között."

Többségében politikai hangulatkeltés-íze volt a háborgó cikkeknek, mintha legalábbis valami aktuális politikai kampánybeszéd hangzott volna el. Ilyesminek persze szerintem sincs helye a fesztiváljainkon, de nem is ez történt, hanem a hivatalos állami ünnepségsorozat reklámfilmjében szerepelt egy pár másodperces részlet a 89-es Orbán beszédből

- így reagált Gerendai Károly, a Sziget egykori főszervezője arra, hogy az idei VOLT Fesztivál szüneteiben Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavait kellett hallgatniuk a fesztiválózoknak.

Gerendai a Lángoló Gitároknak adott interjújában arról is beszélt, hogy az Index véleménycikkéből szerzett tudomást, hogy Orbán szavait játsszák a VOLT közönségének, de hozzátette, "vannak ezzel kapcsolatban megfontolandó kritikák is".

Beszélt arról, hogy egy ilyen rendezvény szerinte

nem arra való, hogy a közönséget arról győzködjük, kire szavazzon, de főleg azért nem, mert akinek ez nem tetszik, az majd nem jön el legközelebb. 

Ennek ellenére úgy látja, "van pár árnyalatnyi különbség a rendszerváltás évfordulójának népszerűsítése és a direkt pártpolitizálás vagy a választási kampánytevékenység között. Tudom, vannak akik történelemhamisítást kiáltanak és elvárnák, hogy foglaljunk politikai állást, utasítsuk vissza a reklámfilmet, de ez nem a mi meccsünk. Ha ilyen szinten beleállnánk, az valóban politikai állásfoglalás lenne, pont azt tennénk, amit most az ellenkező nézőpontból kifogásolni próbálnak."

©

Gerendai Károly furcsának találja, hogy most lett ebből ügy, mert a politika szerinte régóta jelen van a fesztiválokon. Itt példaként említette, hogy számos hazai rendezvény például saját helyszínnel is beengedi a pártokat vagy az ifjúsági szervezeteiket. Ők ettől igyekeztek mindig távol maradni, az emberi jogok és a menekültek kérdésében viszont határozattan kiálltak.

Az ügyről a VOLT főszervezőjének, Lobenwein Norbertnek is megvolt a véleménye, ő azt mondta, "pár napra két, párhuzamos világ épült fel Magyarországon. Az egyikben felhőtlenül érzik jól magukat tízezrek, a másiknak az az érdeke, hogy befeketítsen egy 27 éve sikeres fesztivált, azon dolgozik, hogy a fél országnak olyan képet mutasson róla, amiből a jelenlévők egészen mást látnak".

Hozzászólások