Alig pár száz forintért vette, 265 millióért adta el a középkori sakkfigurát

Alig pár száz forintért vette, 265 millióért adta el a középkori sakkfigurát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyot szakított egy régiségkereskedő unokája Nagy-Britanniában.

1964-ben egy régiségkereskedő Skóciában vett magának 6 fontért egy sakkfigurát. Akkor még nem tudta, de az része volt a lewisi sakkfigurák avagy más néven uigi sakkfiguráknak, amely egyike a néhány teljes középkori sakk-készletnek, amely máig fennmaradt.

A Wikipedia szerint a 12. században készült készletet 1831-ben találták egy homokparton a külső-hebridáki Lewis-sziget nyugati partján, az Uig-öbölnél. A figurák valószínűleg Norvégiában készültek a 12. század folyamán, és talán Trondheimban, ahol találtak hasonló figurákat. Csaknem valamennyi bábu rozmár agyarból készült, néhány bálnafogból. A 93 fennmaradt figura talán négy, vagy öt készletből való. Biztosan nem lehet megállapítani, közülük melyek tartoztak egybe, mivel nem azonos méretekre készültek. Az azonban biztos, hogy minden egyes fajta sakkfigurából többet is tartalmaz a csoport: 8 királyt, 8 királynőt, 16 futót, 15 huszárt, 12 bástyát és 19 gyalogot.

A bástyaként funkcionáló bábú végül 55 évig egy fiókban lapult, majd az vásárló egyik utódja úgy döntött, hogy érdemes megpróbálni pénzt csinálni belőle és elvitte a Sotheby's aukciós házhoz - számol be a CNN. Ezzel ez lett az első lewisi sakkfigura, amelyet árverésre bocsátottak. A terv bejött, az új vásárló végül 735 ezer fontot, azaz valamivel több mint 265 millió forintot fizetett érte.

Hozzászólások