A kelet-európai gyerekek a saját bőrükön tapasztalják meg a rasszizmust a brit iskolákban

A kelet-európai gyerekek a saját bőrükön tapasztalják meg a rasszizmust a brit iskolákban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy új tanulmány szerint a brit tanároknak nem sikerült megvédeniük őket az idegengyűlölettől a Brexit-szavazás után.

A legtöbb rasszista zaklatást nem az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön szenvedik el a Nagy-Britanniában élő kelet-európai gyerekek, hanem az iskolákban. Egy új tanulmány szerint ugyanis a brit tanároknak nem sikerült megóvniuk az országban élő kelet-európai gyerekeket a rasszista beszólásoktól és támadásoktól az iskolákban – számol be az Independent.

Előfordult, hogy valaki után csak kiabáltak, hogy takarodjon vissza az országba, ahonnan jött, de másokat kövekkel dobálták meg és meglopták őket – csak azért, mert például lengyelek voltak. A diákok elmondása szerint a tanárok nem tudták feltartóztatni a zaklatást, sőt sok esetben maguk is elkövetővé váltak. Volt, aki csak az akcentusa miatt kapott gyengébb jegyet. „A tanárok hallják a diákok rasszista, szexista megjegyzéseit, de nem vesznek róluk tudomást. Vagy épp velük együtt nevetnek” – mondta az egyik diák.

Miért várjuk meg mindig, amíg tragédia történik?

A nevével kezdődött, az öltözködésével folytatódott, aztán lényegében már bármibe bele tudtak kötni Dordzsceren Csingisz bántalmazói az iskolában. A most 23 éves, apai ágról mongol, anyai ágról magyar származású fiatal először egy TEDx-előadás kedvéért vette számba, hogy mi minden történt vele. Azóta pedig újra meg újra elmondja: az iskolai zaklatásból van kiút.

A kutatásban több mint ezer Angliában és Skóciában tanuló diákot kérdeztek meg. 77 százalékuk megtapasztalta a rasszizmus, az idegengyűlölet és a zaklatás valamilyen formáját, és csaknem 50 százalékuk számolt be arról, hogy a 2016-os Brexit-szavazás után több hasonló incidenst tapasztaltak.

Hozzászólások