szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétszer egymás után is kiverte a biztosítékot egy Rhode Island-i katolikus pap, aki először feketelistára tette azoknak a törvényhozóknak a nevét, akik támogatják az abortuszt, majd kijelentette, hogy a pedofíliánál is nagyobb bűn a magzat elvetetése.

"A pedofília nem öl meg senkit, de ez igen" – utalt ezzel az abortuszra a 72 éves Richard Bucci tiszteletes egy helyi rádiónak adott interjúban. A Rhode Island-i pap nyilatkozatát az előzte meg, hogy múlt héten az egyházközösségből kitiltotta azokat a törvényhozókat, akik az abortuszhoz való jogról szavaztak meg egy rendeletet még tavaly tavasszal. Bucci listázta ezeknek az embereknek a nevét, az egyháztagoknak körbeküldte a listát, amelyen az állt, hogy a "2000 éves katolikus tanítások" alapján az abortuszt támogatóknak tilos lenne, hogy házasságoknál tanúskodjanak, keresztszülők legyenek, esküvőkön és temetéseken beszédeket mondjanak.

A tiszteletes nem értette, hogy a listája miért keltett felháborodást, hiszen "ha ők büszkék arra, amit tettek, miért akarnák azt titokban tartani" – fogalmazott. (Egyébként pedig a törvényt megszavazók nevei hivatalosan elérhetők.)

Bucci a listázást követően a rádióinterjúban azt is kifejtette, hogy több gyereket ölnek meg az abortusz által, mint amennyit abuzálnak – idézi őt a CBS News.

Ugyanakkor Carol Hagan McEntee demokrata képviselő szerint a katolikus papnak nyilvánvalóan fogalma sincs arról, hogy a pedofília milyen károkat okoz. "Mikor azt mondja, hogy a pedofília nem öl embereket, nos, akkor világos, hogy ő ezt nem érti." McEntee szerint Buccinak meg kéne hallgatnia, hogy miként vallanak a pedofilok áldozatai – mind arról számol be, hogy ellopták a gyerekkoruk. "Gyakorlatilag tönkre tették az életüket. És azok (az áldozatok), akiket még meg tudunk hallgatni, szerencsések, mert még egyáltalán életben vannak; nem haltak meg túladagolásban vagy nem lettek öngyilkosok."

Kollégája, a listán is szereplő Julie Casimiro képviselő szerint a katolikus egyháznak inkább önvizsgálatot kellene tartnia, és meg kéne néznie, hogy miért üresednek ki a templomok, és veszítenek hívőket. "Bucci atyának és az egyházkerületnek belülről kéne körbenéznie. A saját házuk táján kellene rendet rakniuk. A pápának el kéne látogatnia Rhode Islandre" – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség