szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alkohol alapú fertőtlenítők is hatékonyak, de a szappan tud valamit, amit azok nem. Egy szakértő magyarázza el.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Napok óta halljuk, hogy kézmosással tehetünk a legtöbbet a koronavírus terjedése ellen. Egy kémiaprofesszor a Guardianben végre azt is elmagyarázta, hogy miért. Azon ugyanis könnyű meghökkenni, hogy miközben a koronavírus ellen nincs sem oltásunk, sem gyógyszerünk, a jó öreg szappan képes meggyilkolni. Persze hatásosak a kézfertőtlenítő folyadékok, törlőkendők és alkoholtartalmú gélek is, de egyik sem olyan jó, mint a sima szappan – állítja Pall Thordarson ausztál kémiaprofesszor.

De miért? Mert a vírus amúgy egyszerű szerkezetének a leggyengébb pontja az RNS-t, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg (amely alatt egyébként még egy fehérjeköpenyt találunk). A szappan feloldja ezt a zsírréteget, ami pedig a vírus széteséséhez vezet. A vírus így elpusztul, pontosabban inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán élőlények – magyarázza a szakember.

Amikor köhögünk vagy tüsszentünk, a vírusokat akár két méteres távolságban is szétszórhatjuk. Ezek az apró cseppek különböző felületeken landolhatnak, és hiába száradnak meg, a vírusok aktívak maradnak. Az emberi bőr ideális felület a vírusok megtapadására, ha aztán a kezünkkel az arcunkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz érünk, megfertőződhetünk. Márpedig az emberek nagyon sokat nyúlnak az arcukhoz, két-öt percenként legalább egyszer.

A szappan nemcsak a bőrre tapadt vírust mossa le, hanem szétbontja azt a rendszert is, amely egyben tartja a vírust alkotó fehérjét, zsírt és RNS-t. Egy igazi vírusterminátor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!