Eltüntettek egy kultikus buszt, hogy a túrázók ne találjanak rá

Eltüntettek egy kultikus buszt, hogy a túrázók ne találjanak rá

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rozsdás, elhagyatott busz nagyon veszélyes helyen volt, mégis vonzotta az Út a vadonba című könyvért és az adaptációjáért rajongó túrázókat.

Egy katonai helikopterrel kellett elszállítani az alaszkai Fairbanks városának régóta a vadonban rozsdásodó buszát, mert az egyfajta zarándokhelyként vonzotta a túrázókat, akik nem egyszer az életüket tették kockára, hogy viszontagságos körülmények között elérjék a buszt.

A negyvenes években készült járművet annak idején arra használták, hogy egy környékbeli építkezéshez a munkásokat elszállítsák, és mikor a munkálatoknak vége lett, 1961-ben kivonták a buszt a forgalomból. Azóta ott rostokolt az alaszkai erdőben a jármű, amelyről a világ először 1996-ban Jon Krakauer Út a vadonba című regénye nyomán szerzett tudomást, majd a busz népszerűségét fokozta a könyvből készült, azonos című filmes adaptáció is, amelyet Sean Penn rendezett.

©

Mint ismert, a buszban halt éhen 1992-ben Christopher McCandless (a filmben Emile Hirsch alakítja), aki úgy döntött, hogy kivonul a társadalomból, és diploma után nekivágott a vadonnak.

A kultikussá vált járművet sokan keresték fel az elmúlt évtizedekben, de többször kellett túrázókat menteni, és volt, aki nem is élte túl az utat. Ezen a területen ugyanis nagyon kiszámíthatatlan az időjárás, a folyó gyakran megárad, és nincs térerő. Legutóbb öt olasz turistát kellett a busz felé tartó útjukról kimenteni, tavaly ugyanitt egy fehérorosz nő pedig életét vesztette.

Hozzászólások