„Kis dolognak tűnik ez, pedig sokszor nagy gond” – alig van közvécé Budapesten

„Kis dolognak tűnik ez, pedig sokszor nagy gond” – alig van közvécé Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Városháza téri közvécé előtt tartott kampánynyitót A Város Mindenkié mozgalom. Mindenki számára elérhető ingyenes, akadálymentes közvécéket akarnak a fővárosba.

„Kis dolognak tűnik ez, pedig sokszor nagy gond. Amikor nagy a szükség hol a segítség? Közvécé se közel, se távol! Magam is hajléktalan ember vagyok, napközben főleg a délutáni órákban a Fedél Nélkül című utcalapot terjesztem a Tűzoltó utcában. A legközelebbi közvécé a Ferenc körúti aluljáróban található, ezt szoktam igénybe venni, alkalmanként 250 Ft-ért, ez a vécé 18 órakor bezár. Én este 20 óráig dolgozom, ha tudok” – mondta el a sajtótájékoztatón az AVM hajléktalanságban érintett aktivistája, Gede Márton.

Közvécék szempontjából az idei egyébként jubileumi év. 1870-ben a Deák Téren nyílt meg Budapest első közvécéje. Azóta nem sikerült megfelelő közvécéhálózatot kiépíteni.

Budapesten alig 80 közvécé van több mint másfél millió emberre. Ráadásul nagyon kevés, ami felújított, akadálymentes. Ma Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartsanak fenn.

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere beemelte programjába a nyilvános mosdók ügyét, de egyelőre nincs előrelépés. Az AVM nemrég indított petícióját már 5000 ember aláírta. „Vajon az új városvezetés meghallja hangunkat és másfél millió sorstársunk hangját, akiknek a tétlenkedés ellenére nem múlt el biológiai szükséglete, és továbbra is előfordul, hogy pisilnie kell az utcán? Eddig csönd. Várjuk a főpolgármester válaszát!” – mondta Őze Sándor, az AVM aktivistája.

Hozzászólások