„Ti mind megőrültetek!” – Kirstie Alley kiborult az Oscar kierőszakolt sokszínűségén

„Ti mind megőrültetek!” – Kirstie Alley kiborult az Oscar kierőszakolt sokszínűségén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Diktatórikusnak és művészellenesnek nevezte Kirstie Alley az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának azt a döntését, hogy új kritériumrendszerrel határoznák meg, milyen és mennyi sokszínűség kell a legjobb filmnek járó Oscar-jelöléshez.

Az amerikai filmakadémia a kedden bejelentett döntéssel az alulreprezentált csoportoknak akar teret adni a filmiparban a nőktől kezdve a különböző faji és etnikai csoportokhoz tartozókon át a fogyatékkal élő és az LMBTQ emberekig. A kritériumrendszer a legjobb film kategóriájának a jelöltjeire vonatkozik, és 2024-től lépne életbe.

A bejelentés egyelőre vegyes fogadtatásban részesült, Kirstie Alley viszont azok között volt, akik igencsak szenvedélyesen keltek ki a lépés ellen. A színésznő a Twitteren azt írta, hogy a filmakadémia döntése szégyen minden művészre nézve.

„El tudjátok képzelni, hogy Picassónak megmondjátok, mi legyen a kib…tt festményein? (…) Ti mind megőrültetek! Kontrolláljátok a művészeket, kontrolláljátok az egyéni gondolkodást… ez az ORWELL OSCAR” – írta egy azóta már törölt Twitter-bejegyzésben. A színésznő később rossznak nevezte az analógiát, és azt mondta, hogy félrevitte a mondanivalóját. Később már arról írt, hogy a kvótákat képtelenség lesz ellenőrizni, a sokszínűséget és a befogadást pedig olyan hitelesen és természetesen kell megtanítani, hogy az beépüljön a fiatalokba.

Alley 40 éve tagja a filmakadémiának, amely szerinte a filmeken keresztül kifejezett korlátok nélküli szabadságot ünnepli, éppen azért az új szabályokat diktatórikusnak és művészellenesnek gondolja. „Hollywood, olyan mértékben kilengsz baloldalra, hogy most már a saját seggedbe ütközöl” – próbálta érzékletesen elmondani a problémáját.

Kirstie Alleynek nem ez volt mostanában az egyetlen nagyhatású Twitter-bejegyzése. A színész nemrég Donald Trump elnöknek a koronavírus-járványra adott válaszát dicsérte, kiemelve, hogy a válságban képes volt úgy irányítani, ahogy arra az országnak szüksége volt. Néhány évvel ezelőtt pedig a Mattel játékgyár különböző bőrszínű és testalkatú Barbie babái miatt borult ki, és azt kívánta, bárcsak megint 1965 lenne.

Hozzászólások