A Károli Gáspár Református Egyetem polgárai is kiállnak az SZFE mellett

A Károli Gáspár Református Egyetem polgárai is kiállnak az SZFE mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Fontos most felszólalnunk, hiszen az egyetemi autonómia védelme olyan erkölcsi feladat, mely keresztény-keresztyén és világi értékeket magunkénak vallókként is közös ügyünk."

A Károli Gáspár Református Egyetem egykori és jelenlegi polgárai szolidaritási nyilatkozatot adtak ki – ezzel fejezik ki támogatásukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem iránt. Mint írják: "aki egy ilyen konfliktusban nem foglal állást, az az erőszaktevők mellett teszi le a garast."

Kijelentik, hogy mind a világi, mind a keresztény értékek alapján elutasítják az SZFE-vel történteket, és hogy a "jelenleg zajló folyamatok nem segítik a keresztény értékrend vagy az egyház ún. kiengesztelődését a modern szabadságigénnyel". "Tekintélyuralom és erőből átvitt átalakítás helyett valódi párbeszédre volna szükség az érintettekkel" – fogalmaznak.

Hozzáteszik azt is, hogy az egyetemi autonómia védelme a keresztények-keresztyének erkölcsi feladata is.

"A keresztény értékek szerint pedig azt mondhatjuk, hogy “szabadnak és önrendelkezőnek teremtette Isten az embert”. Az SZFE-vel történtek sértik a szubszidiaritás elvét, mely szerint a kisebb társadalmi egységnek – mint az egyetem – annyi illetékesség jusson, amennyi lehetséges, a nagyobbnak pedig – az államnak –, amennyi szükséges."

A nyilatkozatot aláírók sora folyamatosan bővül, de egyelőre csak hallgatók és öregdiákok adták a nevüket a dokumentumhoz.