szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatalmas STS Sedov vitorláshajó elődje 142 évvel ezelőtt még 11 hónapot volt kénytelen vesztegelni a Jeges-tenger medencéjében, mert a jég fogságába esett.

Az impozáns látványt nyújtó vitorláshajó, az STS Sedov Vlagyivosztokból indult, és Kalinyingrád felé tart. Már közel 6000 kilométert tett meg a Szibéria feletti tengereken, hogy november közepén végül megérkezzen a Balti-tengeri kikötőbe. Az STS Sedov egy olyan árbócos hajó, amely közel 80 évig volt a világ legnagyobb vitorlása, és legénységével most történelmi útra indult, hogy ráfordulva Vlagyivosztokból az északi tengeri út keleti felére, megkerülje Eurázsiát.

Ez a szakasz a Jeges-tenger medencéjének kisebb tengereit érinti, a hajó áthaladt már a Bering-tengeren, a Csukcs-tengeren és a Kelet-szibériai tengeren, de ahogy a hajó második tisztje, Ivan Fedyushin nyilatkozott a Siberian Times-nak: eddig egyetlen jégtömbbel sem találkoztak. Pedig a Sedovot még egy jégtörő is kíséri arra az esetre, ha elakadás lenne.

A jégcsapdától való félelem elvileg jogos is, hiszen a Sedov egy 1878-as expedíciót ismétel meg, annak a felfedező útnak pedig alaposan keresztbe tett egy 11 hónapos veszteglés a nyílt tengeren a jég miatt. A több mint 140 évvel ezelőtti Vega expedíció keretében egy gőzhajóval fedezték fel az északi tengeri útvonalat, és szeptember 28-án, éppen a Csukcs-tengeren akadályozta meg a jég a hajó továbbhaladását.

Ma azonban olyanok a körülmények Fedyushin szerint, hogy a klímaváltozás szinte bármilyen hajónak lehetővé teszi a sarkkör-környéki vizeken a haladást.

A Sedovon 136 kadét és egy kutatócsoport is utazik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Államilag akkreditált képzés lett a TV2 Akadémiából

Államilag akkreditált képzés lett a TV2 Akadémiából

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó