Úgy szelt át három északi tengert egy vitorlás, hogy a jégnek nyoma sem volt

Úgy szelt át három északi tengert egy vitorlás, hogy a jégnek nyoma sem volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatalmas STS Sedov vitorláshajó elődje 142 évvel ezelőtt még 11 hónapot volt kénytelen vesztegelni a Jeges-tenger medencéjében, mert a jég fogságába esett.

Az impozáns látványt nyújtó vitorláshajó, az STS Sedov Vlagyivosztokból indult, és Kalinyingrád felé tart. Már közel 6000 kilométert tett meg a Szibéria feletti tengereken, hogy november közepén végül megérkezzen a Balti-tengeri kikötőbe. Az STS Sedov egy olyan árbócos hajó, amely közel 80 évig volt a világ legnagyobb vitorlása, és legénységével most történelmi útra indult, hogy ráfordulva Vlagyivosztokból az északi tengeri út keleti felére, megkerülje Eurázsiát.

Ez a szakasz a Jeges-tenger medencéjének kisebb tengereit érinti, a hajó áthaladt már a Bering-tengeren, a Csukcs-tengeren és a Kelet-szibériai tengeren, de ahogy a hajó második tisztje, Ivan Fedyushin nyilatkozott a Siberian Times-nak: eddig egyetlen jégtömbbel sem találkoztak. Pedig a Sedovot még egy jégtörő is kíséri arra az esetre, ha elakadás lenne.

A jégcsapdától való félelem elvileg jogos is, hiszen a Sedov egy 1878-as expedíciót ismétel meg, annak a felfedező útnak pedig alaposan keresztbe tett egy 11 hónapos veszteglés a nyílt tengeren a jég miatt. A több mint 140 évvel ezelőtti Vega expedíció keretében egy gőzhajóval fedezték fel az északi tengeri útvonalat, és szeptember 28-án, éppen a Csukcs-tengeren akadályozta meg a jég a hajó továbbhaladását.

Ma azonban olyanok a körülmények Fedyushin szerint, hogy a klímaváltozás szinte bármilyen hajónak lehetővé teszi a sarkkör-környéki vizeken a haladást.

A Sedovon 136 kadét és egy kutatócsoport is utazik.