szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CEU Határtalan tudás című előadássorozatában csütörtök esete hattól Falus András immunológus, Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Wolf Péter zeneszerző vitáznak.

A magyar tudományos élet legfontosabb szereplőit vonultatja föl második éve a CEU, hogy közérthetően mutassák be a nagyközönség előtt a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre. A legutóbbi alkalommal a Covid–19 járvány egészségre, gazdaságra, társadalomra gyakorolt hatásaival foglalkoztak a szakemberek.

A mostani beszélgetés azt járja körül, hogy fizikai és mentális egészségünk kapcsán a genetikai hajlamok mellett egyre több figyelem irányul az epigenetikai jelentőségükben egyenrangú mentális- pszichikai, művészi és szociológiai hatásokra is.

„Az epigenetikai tényezők közé tartoznak az anyai hatások a magzati élet során, a táplálkozás, a mozgás, a fertőzések, a mérgek és a hőmérsékleti hatások. Ezek mintegy „szoftverként” működtetik az örökölt „hardvert”, a szüleinktől örökölt genetikai adottságok együttesét. A genetikai hajlam és az epigenetikai (környezeti) faktorok együtt határozzák meg a biológiai működést egészségben és betegségben egyaránt” – mondja Falus András immunológus, Széchenyi-díjas tudós, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének előző igazgatója.

Vajon hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz, szorongás, erőszak az utódok életminőségét? Mekkora a szerepe a genetikának és mekkora a környezeti tényezőknek?

“Ahogyan azt korábban több kísérletben is kimutatták, a gondoskodó illetve szorongó patkányok utódai is hasonló viselkedést mutatnak utódaik gondozása során. Méhen belüli stressz esetén az utód stressztűrő képessége romlik, ahogyan az 5 éves korig megélt több traumás stresszélmény negatív hatása is kimutatható” – mondja Almási Kitti szakpszichológus, az est másik beszélgetőpartnere.

Wolf Péter, zeneszerző pedig többek között annak ered nyomába, hogyan hat ránk a zene, milyen asszociációkat keltenek az egyes darabok, milyen kommunikációs eszközként tekinthetünk rá.

A tudomány és a közélet három nagyon különböző területről érkező szereplője október 22-én 18 órakor beszélget minderről. Az esemény végén a nézők is feltehetik kérdéseiket. Az online közvetítés linkje itt kattintható.

A korábbi eseményekről készült videofelvételek és bővebb információ ezen a weboldalon található.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat