szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Minimális erőt” használhatnak egy londoni bírósági döntés értelmében, hogy a terhes nőt kórházba szállítsák.

A 21 éves nő érdeke, hogy az egészségügyi személyzet akár erővel is kórházba szállítsa őt, amennyiben nem hajlandó elhagyni az otthonát – állapította meg a bíró egy nem mindennapi ügyben Nagy-Britanniában. A bíró hozzátette azt is, hogy a nőt megkötözhetik, ha feltétlenül szükséges, de minden esetben arányos erővel kell fellépni.

Abban az ügy minden érintettje egyetértett, hogy a legjobb, ha az agorafóbiás nő a kórházban szülhetne, és ehhez el kellene hagynia az otthonát. (Az agorafóbia a nyílt tértől való félelmet jelenti.) A bíróságnak az erő esetleges alkalmazásáról kellett döntenie. A nő ápolásáért felelős kórházat képviselő ügyvédek a kényszerítés jóváhagyását kérték, a nő ügyvédei azonban azt szerették volna, hogy otthon szüljön, ha nem sikerül rábeszélni arra, hogy elhagyja a házat – kivéve, ha vészhelyzet lép fel.

A terhes nő súlyos agorafóbiában szenved, csaknem négy éve nem hagyta el az otthonát, és ezt a szülés miatt sem vállalná be. A partnere és az anyja is a kórházat tartja azonban a megfelelő helyszínnek. Szakértők viszont arra figyelmeztettek, hogy az erőszakos elmozdítása komoly pszichológiai károkat okozhat a kismamának. A bíró mindezek ellenére úgy döntött, hogy a nő agorafóbiája egyúttal azt is jelenti, hogy mentálisan nem áll készen arra, hogy döntést hozzon a gyereke születésével kapcsolatban.

Képünk illusztráció.

(The Guardian)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!