Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Benn a bárány, itt a húsvét!

Ha mostanság bekukkantanánk az öreg kontinens konyháira, nem érne minket különösebb meglepetés. Bizonyos húsvéti ételek szinte mindenhol az asztalra kerülnek. A kalács, sonka, tojás szentháromsága mellett a legkedveltebb fogások bárányból készülnek.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Tojás: az élet jelképe

Az ünnepi ételszentelés hagyománya sok helyütt ma is él. Vasárnap délelőtt kosárral érkeznek az ünnepi misére a hívők. A sonkát, bárányt, kalácsot, bort és a tojást viszik megszenteltetni. Ezeket az ételeket veszik először magukhoz – hús vét - a hosszú böjtölés után. Az áldozati eledelek legrégebbike a tojás, ami az élet, az újjászületés jelképe.

MTI Kult

Öngyilkos lett a Szelíd motorosok producere

Öngyilkos lett Bill Hayward, a Szelíd motorosok (Easy Rider) című 1968-as amerikai kultuszfilm egykori producere - közölték csütörtökön a Los Angeles-i hatóságok.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A kultúra támogatása vagy közpénzek hűtlen kezelése?

Szelet vet Hiller István március 11-i bejelentésével. Alapvető változás küszöbén állunk: a kultúrára szánt közpénz megjelenik és "dolgozni kezd" egy magánkezdeményezés finanszírozásában. De mi a helyzet az állam saját gyűjteményeivel? S vajon valaha megvitatta-e a szakmával, hol a „köz” és a „magán” közti határ a kultúrában? A hvg.hu a szakmát, az OKM-et és a KOGART-ot is megkereste.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Reneszánsz örökség a bonbon

A sorozatgyártásban készülő nyuszi- és bárányfigurákkal, tojásokkal egy lapon sem szabad említeni az apró csokoládés finomságot. Mert a bonbon az egy más világ.

Kult

Street art vagy urban art?

A londoni Bonhams aukciósház megtartotta a világ első „urban art” aukcióját, ahol a művek 99 százaléka elkelt. Egy eddig mostohagyerekként kezelt művészeti ág végképp a "magas művészetbe" emeltetett?

MTI Kult

Elhunyt Paul Scofield

Elhunyt Paul Scofield Oscar-díjas brit színész, aki többek között Morus Tamást alakította az Egy ember az örökkévalóságnak című 1966-os történelmi filmben.

MTI Kult

Milliókat érő képeket csaltak ki tolvajok Esztergomban

Egri József Balatont ábrázoló képét és Bortnyik Sándor Olvasó című festményét lopta el egy esztergomi lakásból két nő, akik egy kiállításra kérték el a képeket, de oda az alkotások nem érkeztek meg.

travelline.hu Plázs

Szexminibáros hotel

Vibrátorgyűrű, masszázsolaj, gumióvszer, síkosítózselé - ez lesz az...

Kult

KÉK-botrány: ki a felelős a bezárásért?

Megakadályozhatta volna a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) bezárását annak vezetése, ha komolyan veszi az intézetnek otthont adó múzeum igazgatójának korábbi leveleit. A direktor felszólította őket: egy évekkel korábban már tervbe vett felújítási munka miatt idén márciusban költözniük kell. S noha az önkormányzat már hónapokkal ezelőtt új helyszíneket javasolt a KÉK-nek, a fiatal építészek abban bíztak, maradhatnak addigi otthonukban.

hvg.hu Gasztro

Egyre kevesebb csoki nyuszit és sonkát veszünk?

Tavaly ilyenkor kevesebb fogyott a húsvéti sonkákból és csokoládéfigurákból, mint az azt megelőző években – derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból. 2007-ben a húsvéti szezontermékeknek több mint harmada a hipermarketekből került az ünnepi asztalra, emellett nőtt a diszkontok térhódítása.


A címlapról ajánljuk