MTI Kult

Demonstrációval kezdődött a Hegyalja Fesztivál

Demonstrációval kezdődött meg szerdán az idei Hegyalja Fesztivál: a történelmi borvidék központját, a Tokajt elkerülő 39-es számú út megépítését követelve, a Világörökséghez tartozó térség környezetének védelme érdekében vonultak fel több tucatnyian.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A finom lapulevél: rebarbara

Vöröses szára, hatalmas levele akár dísznövénnyé is előléptethetné a számunkra inkább gasztronómiai szempontból érdekes rebarbarát, amelynek nem a gyökerét vagy a levelét, hanem a levélnyelét fogyasztjuk. A piacokon, zöldségeseknél arról ismerjük fel a friss rebarbarát, ha a levélnyél roppanós és lédús. Ne tároljuk sokáig, elég gyorsan megfonnyad.

MTI/hvg.hu Kult

Iszka utazása: színészdíj Belgiumban

A Belgium elsőszámú filmfesztiváljaként számon tartott brüsszeli mustra szombat esti záróünnepségén Varga Mária és Rózsika kapta meg a legjobb színészi alakítás díját az Iszka utazása című film főszerepéért.

MTI Kult

Szili Katalin az EKF-projekt vezetőivel találkozna

Szili Katalin megbeszélésre hívta szerdára a pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program vezető tisztségviselőit - tudta meg az Országgyűlés elnökének környezetéből az MTI hétfőn.

MTI Kult

Szkíták: nyereg alatt puhították az aranyat

A rettegett lovas nép, a szkíták történelmével és kultúrájával ismerkedhetnek meg a látogatók a berlini Martin-Gropius Múzeumban Az arany griffmadarak jegyében, a szkíták királysírjai elnevezésű nagyszabású kiállításon.

MTI Kult

Kulturális városnegyedet ígér Demszky a Közraktárakhoz

Kulturális városnegyed épül a ferencvárosi Duna-parton a Közraktárak megújításával 2010 nyarára; a nyolcmilliárd forintos beruházás során kialakított közösségi és kulturális terek Budapest egyik új jelképévé alakíthatják a városrészt - közölte a főpolgármester hétfőn a helyszínen tartott bejáráson újságírók előtt.

hvg.hu Kult

Szórakozó miniszter, Korn-interjú és kiszáradó pálinkaház a VOLT-on

Bezárta kapuit a jubileumi 15. VOLT-fesztivál, azonban előtte, az utolsó napon még kiváló lehetőséget kaptak a szórakozni vágyók, hogy kitombolják magukat a Lővér-kempingben színes forgatagban. Összefoglalonkból kiderül, mi volt az idei fesztivál csúcs-, és mélypontja, megtudhatják melyik kormánytag szórakozott önfeledten Sopronban, s olvashatnak egy interjút is egy nyakig tetovált rocksztárral.

MTI Kult

Megrongálták az Aranycsapat szegedi szobrát

Súlyosan megrongálták Szegeden a labdarúgó Aranycsapat szobrát vasárnap hajnalra virradóan. A Tisza partján álló bronz emlékművet ismeretlenek ledöntötték, kő talpazatát kettétörték.

MTI Kult

Az UNESCO nem kér a "modern világ hét csodájából"

A kínai Nagy Fal, a jordániai Petra romváros, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichén Itzá, a római Colosseum és az indiai Tádzs Mahal lett a modern világ hét csodája - jelentették be szombat este a lisszaboni Luz stadionban tartott ünnepségen. Az UNESCO elhatárolódott a kezdeményezéstől.

MTI/hvg.hu Kult

Véget ért a Live Earth koncertsorozat

Az amerikai New Jersey állambeli East Rutherfordban és a Rio de Janeirói Copacabana strandon tartott koncertekkel véget ért közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban a klímaváltozás ellen meghirdetett Live Earth világkoncert-sorozat.

hvg.hu Kult

Teltházas tömeg, svéd mágia és brit hangbomba a VOLT harmadik napján

A VOLT fesztivál harmadik napjára zsúfolásig megtelt a Lővér-kemping, s ha tegnap azt írtuk, Ákos miatt sorakozott fel a legnagyobb közönség, nos, a Prodigy színrelépése merőben új megvilágításba helyezte ezt a kijelentés. Emellett: svéd-ázsiai kapcsolat, Sárga zsiguli és osztrák Frank Sinatra. Fotóblogunk galériáiban ugyanez vizuális formában is.

Kult

Magyar filmek a Jeruzsálemi Filmfesztiválon

Izrael nemzetközi filmfesztiválján, amelynek Jeruzsálem ad otthont három magyar alkotás is szerepel: Bollók Csaba Iszka utazása, Goda Krisztina Szabadság, Szerelem és Pálfi György Taxidermia című filmje.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A „kísérleti nyúl” helyzet elkerülhetetlen

A Műcsarnok július 1-jétől, összeolvadva az Ernst Múzeummal és a Dorottya Galériával, költségvetési intézményből nonprofit kft.-vé alakul. Ez a forma nálunk új, eddig ki nem próbált szervezeti megoldás. A Műcsarnoktól azt várja az OKM (Oktatási és Kulturális Minisztérium), hogy költségvetésének mind jelentősebb hányadát önmaga teremtse elő. Kevesebb támogatást, de nagyobb mozgásteret kap - a piacon.

Gasztro

Sörözés Horvátországban: mit igyunk?

A Horvátországba utazó magyar turistáknak biztos nem kell betárazniuk egy láda sört a kocsiba. Mindenhol az itthon megszokott minőséget kapják, a hazaihoz hasonló áron. A tengerparti nyaralás pedig kivált alkalmas a helybeli sörök beható tanulmányozására. Eláruljuk: szerintünk a Staro Cesko a király.


A címlapról ajánljuk