MTI/hvg.hu Kult

Pécsi értelmiségiek szerint veszélyben az EKF-év sikere

Pécsi értelmiségiek, köztük Takáts József - az Európa Kulturális Fővárosa-program (EKF) lemondott vezetője, a nyertes pécsi pályázat szerzője - figyelmeztetik a várost, el fogja játszani esélyét a kulturális fővárosi év sikeres megrendezésére.

hvg.hu Kult

Kormányellenes Írószövetség-nyilatkozat?

A Magyar Írószövetség Választmánya hétfőn politikai nyilatkozatban fejtette ki álláspontját az elmúlt hetek belpolitikai fejleményeiről. Mint megállapítják, az Írószövetség „élesen elítéli a miniszterelnök, a kormány és a koalíciót alkotó pártok hazug szavait és tetteit."

MTI/hvg.hu Kult

Eldőlt, bezár a legendás CBGB rock-klub

Az utolsó koncertet Patti Smith adta vasárnap este , s ezzel több mint harminc év után befejezi működését a hetvenes évek punk mozgalmának szülőhelye, a művészek, punk rockerek talákozóhelye, a CBGB nevű híres New York-i rock klub. S meglehet, Las Vegasban születik újjá.

MTI Kult

Emlékműbotrány Veszprémben

Leállították a Rajk László építész által tervezett 1956-os emlékmű felállítását Veszprémben. A városépítészeti iroda vezetője azzal indokolta mindezt, hogy a kivitelezésért is felelős alkotó eltért a tervdokumentációban foglaltaktól. Rajk szerint viszont politikai megfontolás állhat a döntés hátterében.

MTI Kult

Rangos díj magyar irodalmi teljesítményekért

A magyar irodalom művelésében elért kimagasló tevékenységéért az idén négy alkotó, Barnás Ferenc, Németh Gábor, Radics Viktória és Simon Pálné Fischer Mária részesülnek a Déry Tibor Alapítvány elismerésében - közölte Réz Pál, a kuratórium elnöke.

MTI Kult

Magyar kiadója meghívja Orhan Pamukot

Magyarországon 1989-ben jelent meg először a csütörtökön Nobel-díjjal elismert török író, Orhan Pamuk egyik regénye, az Ulpius-ház gondozásában - mondta el Huszti Gergely, a kiadó főszerkesztője.

MTI Kult

Kossuth-díj Jancsónak születésnapja alkalmából

Sólyom László köztársasági elnök Kossuth-díjat adományozott a 85 éves Jancsó Miklós filmrendezőnek a Sándor-palota Tükörtermében. A díj odaítélése két szempontból is különleges. Az eddigi szokások szerint Kossuth-díjat a köztársasági elnök a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adományozza, míg most a művész hangsúlyozottan a születésnapja alkalmából vehette át a díjat.

Kult

Az ördög vezet

Bemutatója hetén Az ördög Pradát visel című film vezeti a fővárosi mozik nézettségi listáját, rögtön 23 ezer nézőt produkálva. Az első tíz film 71 ezer nézőt vonzott, az összes pesti mozi több mint 94 ezret, akik közel 92 milliót hagytak a jegypénztárakban a héten.

MTI Kult

Így élünk, Molvániában

A képzeletbeli, de nagyon is kelet-európai ország útikalauza, amelyet három ausztrál szerző jegyez, ezidáig már 13 nyelven jelent meg. A nem létező Molvánia nevű ország történetében és jellemzésében kicsit mindenki magára ismerhet, aki ebben a térségben él. Egyesek szerint azonban meglehetősen előítéletes a fikciós útikönyv.

hvg.hu Kult

A Zeneakadémia zenei Szilíciumvölgy szeretne lenni

A Zeneakadémia a világ „zenei Szilíciumvölgyévé” szeretne válni - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, ahol az intézmény fejlesztési koncepciójáról volt szó. Ingatlanfelújítások és intézményi együttműködések révén új zenei centrum jön létre a magyar fővárosban; a képzés, a tehetséggondozás és a koncert-turizmus központja.

hvg.hu Kult

Mi rejlik a csinos külső mögött?

Tart még a Budapesti Őszi Fesztivál, s ha eddig nem ugrottunk fejest a nyárias ősz programjaiba, ház itt az alkalom! Érdemes más városokból is Budapestre utazni, a hétvége erre is remek alkalmat kínál; a hvg.hu pedig kiváló válogatást az ínyenceknek! De a BŐF ideje alatt van más is. A feszt és ami azon kívül van: a hvg.hu programajánlójából!

MTI Kult

Új Presser-album hat év után

"Szabadon használható dalok: béküléshez, váláshoz, evéshez, alváshoz, szerelmeskedéshez, egyedülléthez, vagy akár zenehallgatáshoz. Autózáshoz egy-kettő kicsit halk" - így jellemzi Presser Gábor nagy érdeklődéssel várt új szóló lemezét, amely "12" címmel most jelent meg és amelyet a sajtónak is bemutatott a Vígszínházban.

hvg.hu Kult

Magyar alkotás nyerte a Pécsi Filmünnep fődíját

A fesztivál nagydíját, az Arany Benjámint magyar alkotásnak, Kocsis Ágnes „Friss levegő” című filmjének adták. A hatnapos rendezvény mintegy 135 programjára megközelítően húszezren voltak kíváncsiak, az eseményre számos európai országból érkeztek vendégek.

hvg.hu Kult

Habsburg-titkok, avagy mikor lesz pandautód Bécsben

Bécsben a parlamenti választások hajrájában nem a politika volt az állandó beszédtéma, hanem, hogy a kínai importszülőktől mikor születik pandautód a Schönbrunni állatkertben. Franz és Sisi láthatólag semmi jelét nem mutatják az egymás iránti vonzalomnak, pedig a világ legrégibb és egyik legszebb állatkertjében készülnek a nagy feladatra.


A címlapról ajánljuk