hvg.hu Kult

Dizájn börze lesz Budapesten

Először rendeznek dizájn börzét Magyarországon. A szervezők szerint a börzén „minden cserealap, aminek formája, stílusa, kinézete van”.

MTI Kult

Meghalt Faludy György

Életének 96. évében elhunyt Faludy György költő, műfordító, író, a magyar irodalom doyenje.

MTI Kult

Megtalálták Munch Sikolyát

A norvég rendőrség megtalálta Edvard Munch két évvel ezelőtt ellopott két világhírű képét, a Sikoly, illetve a Madonna címűt - jelentették be csütörtökön Oslóban egy sajtóértekezleten.

MTI Kult

Szakállszépségverseny a Viking Fesztiválon

Viking Fesztivál előkészületei zajlanak a Pest megyei Szigethalmon, ahol most épül ki egy Középkori Európai Skanzen: a nagyszabású rendezvényt szeptember 16-án tartják.

hvg.hu Kult

Idegenek a Balkánon, azaz utazás a napfény felé

Budapesttől Montenegróig. Szarajevón, Mostaron, a horvát tengerparton keresztül Podgoricáig és vissza. Az elveszett Jugoszlávia keresése? Magyaros tenger-nosztalgia? Munkatársunk úti beszámolója a hvg.hu blogjában. Második rész!

hvg.hu Kult

Nyárutó: húzzunk bele!

Ugye emlékszünk még? Nemrég közel negyven fokos hőség volt, kárhoztattuk a nyarat, s most meg, bezzeg, kapaszkodnánk az utolsó napsugarakba. Késő. Hanem elkeseredésre semmi ok, a programok átsegítenek a krízisen! Felkelés a Süss Fel Napban, Vidorkodás Nyíregyházán, emlékezés a régi párkeresésekre a mozikban, fényszobrok és ókori bárkák, gömbölyű labdák és világos képstruktúrák. A vénasszonyok nyara jegyében. Minden korosztálynak...

hvg.hu Kult

Az elveszett országút, avagy holiday-túra a Balkánon

Budapesttől Montenegróig. Szarajevón, Mostaron, a horvát tengerparton keresztül és vissza. Az elveszett Jugoszlávia keresése? Magyaros tenger-nosztalgia? Munkatársunk úti beszámolója a hvg.hu blogjában. Első rész!

MTI Kult

Eltűntek a BBC új sorozatának forgatott anyagai

Ellopták a Robin Hood című 13 részes angol tévésorozat több olyan mesterkazettáját, amelynek anyagát a MAFILM fóti filmgyárában forgatták. A BBC nem aggódik, a kár mértéke egyelőre nem egyértelmű. Állítólag egy nyitott helyiségben tárolták a kazetták egy részét, bár nem világos, hogyan lehetett onnan elvinni a tekintélyes méretű csomagot.

Babarczy Eszter Kult

Babarczy nem mond le Kaposváron

Az elterjedt híresztelésekkel ellentétben nem mond le igazgatói állásáról a kaposvári Csiky Gergely Színház élén álló Babarczy László - közölte a színház művészeti titkára.

MTI Kult

Moldova: Kádár a XX. század legnagyobb magyar politikusa

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára időzíti Kádár Jánosról írt művének megjelenését Moldova György, aki hétfőn maga indította el a könyv gyártását a debreceni Alföldi Nyomdában.

MTI Kult

Szarajevói Filmfesztivál: Tarr Béla is a programban volt

Svájci-német-boszniai hármas koprodukcióban készült film, Andrea Staka rendező A kisasszony című alkotása nyerte a szombaton késő este befejeződött Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmek számára kiírt nagydíját.

MTI Kult

A 24 és a The Office nyerte a tévés Oscart

A 24 című kémthriller kapta idén a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat, míg a legjobb vígjátéksorozat kategóriában az azonos nevű brit alkotás által ihletett The Office című munkahelyi szatírát jutalmazták.

MTI Kult

Madonna: az egyház bojkottálja, a moszkvaiak imádják

Valóságos Madonna-lázban ég Moszkva, ahol a biztonságért felelős hatóságok már azon töprengenek, hogy áthelyezik az amerikai pop-díva szeptember 11-re meghirdetett koncertjét a Lomonoszov Egyetemmel szemközti területről.

hvg.hu Kult

Szvingerek hete

A nyár már kevésbé, ám a fesztiválszezon még tombol. Kedvünkre szemezgethetünk a kínálatból, hiszen már elkezdődött a SZIN, indul a Zsidó Nyári Fesztivál, lesz swingfesztivál és Budapest Parádé is. Akinek mindez nem elég, beülhet egy mozira, ellátogathat Szentendrére a kísérletező művészek közé, esetleg Zagar-ritmusokra tombolhat az A38-on. Programok ínyenceknek!

MTI Kult

Két magyar alkotás a "World Film" fesztiválon

Goda Krisztina és Kocsis Ágnes alkotása meghívást kapott Montrealba, a csütörtökön kezdődő "World Film" fesztiválra: a Csak szex és más semmi című komédia az európai válogatásban, a Friss levegő az elsőfilmek versenyében látható - közölte a Magyar Filmunió.

Kult

Orrürítés: mióta nem töröljük az ingünkbe?

„Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!” – inti jómodorra a legkisebb Ugrifüles tüskéshátú barátját és Brekkencset Csukás István meséjében. Ami azonban illedelmes mesefiguráknak és kortárs európai felnőtteknek természetes, korántsem az más kultúrákban és más korszakokban. A zsebkendőhasználat általánossá válása Európában is csak szűk kétévszázados fejlemény.

MTI Kult

Duettet énekel Ray Charles és Count Basie

Ray Charles, a soul és a jazz egyik óriása közös lemezen hallható rövidesen Count Basie-val, a nagyszerű jazz-zongoristával és zenekarvezetővel. A dolog különlegessége az, hogy a több mint két évtizede elhunyt Basie és a két éve halott Ray Charles soha nem léptek fel együtt.


A címlapról ajánljuk