Kult

Muszlim Európa

Európa egyre inkább az iszlám gyarmatává válik” – nyilatkozta Oriana Fallaci a „La Forza della Ragione” ("Az értelem ereje") címmel megjelent új könyvében. Az ismert olasz újságírónak igaza van: Európa, a kereszténység ősi erődítménye gyorsan meghátrál az iszlám elől – véli Daniel Pipes, a Közel-Keleti Fórum kutatóintézet igazgatója.

Kult

Orosz vallási fundamentalisták a művészet ellen

Az újonnan feléledő orosz keresztény fundamentalizmus fő célpontja a képzőművészet lett. Nem egy kortárs művészeti kiállítást zavartak meg demonstrációkkal, sőt műtárgyrombolással is az új purifikátorok, akik vallásgyalázónak tartják a művészet egy részét.

Kult

Hírek: felejtésre ítélve

A tévénézők csaknem egyharmada azonnal elfelejti a tévében látott híreket – áll egy közelmúltban napvilágra hozott német felmérésben. Az ottani közszolgálati tévék ennek orvoslására igényes hírszolgáltatást ígérnek. A magyar közszolgálat is inkább ezt a modellt követné, mint az amerikait.

Kult

Jó lesz nekünk - Az Európa Kiadó újra koncertezik

A semmiből bukkant fel az Európa Kiadó együttes újra Budapesten. Nem, úgy néz ki, nem folytatják a valamikor 1994-ben befejezett munkát, csak pár koncert erejéig kísért a 80-as évek zenéjének szelleme. De ki játsszon a hivatalosan is európai Magyarországon először, ha nem az Európa Kiadó?

Kult

93 millióért ütötték le a pipázó fiút

A Fiú pipával című képet 1905-ben festette Picasso, új tulajdonosa - jutalékokkal együtt - százmillió dollárnál is többet fizet érte. Giorgio de Chirico olasz futurista festőművész alkotását, A nagy metafizikust a New York-i Modern Művészetek Múzeumában őrizték és a Christie’s aukcióscég árverésén talált gazdára.

Kult

UNESCO-ösztöndíj: barátok közt?

Uniós tagságunkkal a magyar diákoknak is egyszerűbb lehet külföldi egyetemeken tanulni, ám a tanulmányok finanszírozása egyáltalán nem könnyű; felértékelődött hát minden egyes megszerezhető euró. A Magyar UNESCO Bizottság posztgraduális ösztöndíj-pályázatára viszont a mutyizás árnyéka vetül.

Kult

Százmilliós NKÖM-pályázat: az állóvíz és a kő esete

Kihirdették a kultusztárca százmilliós irodalmi pályázatának nyerteseit. Amint várható volt, megosztott díjak születtek. Már jólismert nevek és debütánsok is a névsorban, valamint egy zsűritag is. Hogy volt-e értelme a pályázatnak, nehezen dönthető el.

Kult

Irodalmi Kerekasztal: újra működőképes lehet?

Az Irodalmi Kerekasztalt alkotó nyolc szervezet elfogadta azt a kérdőívet, amelyben részletesen számot adnak tagságukról és működésükről. A normatív szempontok alapján döntenék el, mely szervezetek folytassák tovább a tárgyalásokat a minisztériummal az irodalmi törvényről.

Kult

Firenze: kiállították Leonardo da Vinci autóját

A hétvégétől látható a toszkán városban Leonardo da Vinci több mint ötszáz éve konstruált autója, az emberiség első önjáró járműve. Mindeddig senki nem értette, miként működhetett a félig óraműre, félig gépkocsira emlékeztető háromkerekű szerkezet.

Kult

Felavatták Aradon a Szabadság-emlékművet

Az ünnepélyes avatás több ezer ember és a magyar miniszterelnök jelenlétében, néhány tucat szélsőséges román nacionalista hangoskodása közepette zajlott.

Kult

Folytatódik a Sorstalanság forgatása

"Egész héten erről tárgyaltunk, s ennek alapján született meg az általunk hozott határozat" - mondta Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöke.

Kult

Fesztivál zűrzavar idején

A XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (április 22-25.) meghívottja Németország, s az egyik díszvendég Günter Grass. Egy sikerágazat önmagát ünnepli. Közben májustól egy teljesen új kontextusban kellene megmutatnia magát a magyar irodalomnak. Menni fog?

Kult

Büntetőeljárás a Sorstalanság producere ellen?

Várhatóan új producere lesz a Sorstalanság című, 2 milliárdba kerülő, ebből mintegy 900 millió forint közpénzből készülő filmnek - jelentette be a filmet rendező Koltai Lajos a Klubrádió Kontra című müsorában.


A címlapról ajánljuk