Kult

Maradok!

Házassági komédia hétvégi, esős délutánra.

Kult

Barbárok a kapuk előtt

Apokaliptikus időket élünk: 2003-ban Deny Arcand elérkezettnek látta hát a pillanatot, hogy elkészítse Az Amerikai...

Kult

Indul a Könyvhét, bemutatták Göncz Árpád új könyvét

A Magyar Köztársaság korábbi elnökének Sodrásban című, Egy politikus-író töprengései alcímű kétkötetes könyve Göncz Árpád 1990 után mondott beszédeiből válogat. A ma nyíló 75. Ünnepi Könyvhéten további 350 könyvújdonság jelenik meg.

Kult

Feloszlott az Irodalmi Kerekasztal

Az irodalom, a kultúrafinanszírozás és a kulturális kormányzat új viszonyát akarta megalapozni a szaktárcával kezdett tárgyalásaival a kerekasztal. A nyolc szervezetet tömörítő érdekegyeztető fórum azonban feloszlatta önmagát.

Kult

Munkácsy, Iványi-Grünwald, Vaszary a Sotheby's árverésén

A Sotheby's a csatlakozó országok művészete felé fordul; Munkácsy Mihály (1844-1900) és más magyar mesterek művei állnak a középpontban a londoni aukciós ház június 15-i, "a magyar és a szláv régiók" művészeinek munkáiból meghirdetett árverésén.

Kult

Kisgyermekkorunkban tanuljuk meg a párválasztást

Az ember párválasztását a gyermekkori nevelés jóval erősebben befolyásolja, mint a veleszületett hajlamok, ugyanis nevelőszülőknél felnőtt lányok sok esetben a nem vér szerinti apjukhoz hasonló férjet választanak – derült ki a pécsi tudományegyetemen végzett vizsgálatokból.

Kult

Muszlim Európa

Európa egyre inkább az iszlám gyarmatává válik” – nyilatkozta Oriana Fallaci a „La Forza della Ragione” ("Az értelem ereje") címmel megjelent új könyvében. Az ismert olasz újságírónak igaza van: Európa, a kereszténység ősi erődítménye gyorsan meghátrál az iszlám elől – véli Daniel Pipes, a Közel-Keleti Fórum kutatóintézet igazgatója.

Kult

Orosz vallási fundamentalisták a művészet ellen

Az újonnan feléledő orosz keresztény fundamentalizmus fő célpontja a képzőművészet lett. Nem egy kortárs művészeti kiállítást zavartak meg demonstrációkkal, sőt műtárgyrombolással is az új purifikátorok, akik vallásgyalázónak tartják a művészet egy részét.

Kult

Hírek: felejtésre ítélve

A tévénézők csaknem egyharmada azonnal elfelejti a tévében látott híreket – áll egy közelmúltban napvilágra hozott német felmérésben. Az ottani közszolgálati tévék ennek orvoslására igényes hírszolgáltatást ígérnek. A magyar közszolgálat is inkább ezt a modellt követné, mint az amerikait.

Kult

Jó lesz nekünk - Az Európa Kiadó újra koncertezik

A semmiből bukkant fel az Európa Kiadó együttes újra Budapesten. Nem, úgy néz ki, nem folytatják a valamikor 1994-ben befejezett munkát, csak pár koncert erejéig kísért a 80-as évek zenéjének szelleme. De ki játsszon a hivatalosan is európai Magyarországon először, ha nem az Európa Kiadó?

Kult

93 millióért ütötték le a pipázó fiút

A Fiú pipával című képet 1905-ben festette Picasso, új tulajdonosa - jutalékokkal együtt - százmillió dollárnál is többet fizet érte. Giorgio de Chirico olasz futurista festőművész alkotását, A nagy metafizikust a New York-i Modern Művészetek Múzeumában őrizték és a Christie’s aukcióscég árverésén talált gazdára.

Kult

UNESCO-ösztöndíj: barátok közt?

Uniós tagságunkkal a magyar diákoknak is egyszerűbb lehet külföldi egyetemeken tanulni, ám a tanulmányok finanszírozása egyáltalán nem könnyű; felértékelődött hát minden egyes megszerezhető euró. A Magyar UNESCO Bizottság posztgraduális ösztöndíj-pályázatára viszont a mutyizás árnyéka vetül.

Kult

Százmilliós NKÖM-pályázat: az állóvíz és a kő esete

Kihirdették a kultusztárca százmilliós irodalmi pályázatának nyerteseit. Amint várható volt, megosztott díjak születtek. Már jólismert nevek és debütánsok is a névsorban, valamint egy zsűritag is. Hogy volt-e értelme a pályázatnak, nehezen dönthető el.

Kult

Irodalmi Kerekasztal: újra működőképes lehet?

Az Irodalmi Kerekasztalt alkotó nyolc szervezet elfogadta azt a kérdőívet, amelyben részletesen számot adnak tagságukról és működésükről. A normatív szempontok alapján döntenék el, mely szervezetek folytassák tovább a tárgyalásokat a minisztériummal az irodalmi törvényről.


A címlapról ajánljuk