Kult

Egy vitatott életmű vitatható díja

A képzőművészet kategóriájában Varga Imre szobrászművész kapta a Prima Primissima díjat. A kuratórium és a szavazó közönség mintha elfelejtette volna a művész Lenin-szobrait és a Kun Béla emlékművet; pedig ez utóbbi továbbra is látható a Budatétényi Szoborparkban.

Kult

Az év hangja

A karácsony előtti hivatalos lemezeladási lista alapján úgy tűnik, közel a mélypont. Az első öt helyezettből a három dobogós lemez mulatós, az első tucatban pedig már ott nyomulnak a dobogó felé a Hupikék Törpikék. Van még ennél lejjebb?

Kult

Európa nyelvi indóháza

Az indoeurópai nyelvek családfáját genetikai módszerekkel rekonstruálta a Nature magazinban két új-zélandi nyelvész. Eszerint az angol vagy a német a hettita leszármazottai lennének. Jó ez nekünk, finnugoroknak az unióban?

Kult

Bonyodalmak az EU-t népszerűsítő rajzfilm körül

Az Európai Uniót népszerűsítő, Szerencsi fel! című rajzfilmsorozat december elejére tervezett bemutatójára még mindig várnia kell a nagyérdemű közönségnek. Gát György, a film producere szerint már nem sokáig.

Kult

Magyar történésznő magas brit elismerése

Magas elismerésben részesítette az angol királynő Gitta Sereny Londonban élő magyar származású történész-életrajzírót, aki elsősorban a náci Németországról írott tanulmányaival vált ismertté.

Kult

Miért jó érdekérvényesítő a film, de nem az a színház vagy az irodalom?

Ha minden a forgatókönyv szerint halad, több éves előkészítő munka után december 15-én megszavazhatja az Országgyűlés a filmtörvényt. Ez a filmszakmai szervezetek győzelme. De vajon mitől ilyen jó érdekérvényesítő a film, s ebben a "műfajban" miért kevésbé jók más művészeti ágak?

Kult

Csapdák az amerikai médiában

Az amerikai tömegtájékoztatási eszközök – az iraki háború kísérőjelenségeként – időnként a nacionalizmus és a kritikamentesség ingoványos talajára tévednek.

Kult

Bridget Jones után női 007-es

A Bridget Jones-könyvek után Helen Fielding új regényében egy kémnő a főszereplő. A történetet a szeptember 11-i merénylet és a nyugati társadalom reakciója ihlette.

Kult

London: megnyílt a magyar kulturális évad

Hétfő este Londonban rangos magyar és brit közéleti személyiségek jelenlétében nyitotta meg Hiller István a magyar kulturális évadot. A Magyar Magic - Magyarország a fókuszban 2004 névre keresztelt, egy éven át tartó eseménysorozat II. Erzsébet királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök fővédnökség alatt zajlik. Magyar kulturális hét kezdődött hétfőn Belgiumban, Ottignies-Louvain-la-Neuve városkában is.

Kult

Tárcairodalom

A kulturális tárca nyelvművelő-irodalmi pályázatán a Kossuth-díj értékénél is nagyobb, sokmilliós pénzek mozdulnak meg egy-egy új műre. De vajon erre van-e szüksége az irodalomnak?

Kult

Megérkezett Kairóba I. Ramszesz múmiája

Katonazene fogadta vasárnap Egyiptomban I. Ramszesz fáraó múmiáját, mely százötven évvel azután tért vissza Egyiptomba, hogy a Királyok Völgyéből, sírkamrájából elrabolták. Az egyiptomi régészeti főtanács vezetője civilizált gesztusnak minősítette a visszaszolgáltatást, bár úgy vélte, hogy a múmia "személyazonossága" nem teljesen bizonyos.

Kult

Megkezdődött a ramadán böjthónap

Vasárnap megkezdődött az iszlám világban, legalább is annak egy részén a böjthónap. A ramadán kezdetét az egyiptomi al-Azhar mecset iszlámintézetének elöljárói jelentették be szombaton az újhold megjelenése után.

Kult

Performance a talált tárgyak osztályán

A Tate Gallery a talált tárgyak részlegébe helyezte azt a rendőrségi szalaggal leragasztott tájképet, amelyet tiltakozásképpen egy graffitiművész csempészett a múzeum falára.

Kult

Szervét Mihály, az ariánus

1553. október 27-én égették meg mint javíthatatlan eretneket Szervét Mihályt. Ám máig nincs bocsánat.

Kult

Szervét Mihály, az ariánus

1553. október 27-én égették meg mint javíthatatlan eretneket Szervét Mihályt. Ám máig nincs bocsánat.


A címlapról ajánljuk