szerző:
hvg.hu

Mit nevezünk mikrovállalkozásnak? Mit nevezünk startupnak? Hány embert foglalkoztatnak a mikrovállalkozások? Milyen a jövedelemtermelő képességük? Mennyire innovatívak? Milyen ágazatokban tevékenykednek? Hányan exportálják termékeiket, szolgáltatásukat a világpiacra? Hol van a legtöbb mikrovállalkozás Magyarországon? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a mikrovállalkozások üzleti környezetére vonatkozóan.

1. Mit nevezünk mikro vállalkozásnak? 

Azt a vállalkozást, amelynek 10 főnél kevesebb munkavállalója van, ÉS éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem éri el a 2 millió eurót (600 millió forintot). További feltétel, hogy a vállalkozásban az állam (vagy önkormányzat) közvetett vagy közvetlen tulajdoni részesedése, külön-külön vagy együttesen, nem haladja meg a 25 százalékot.

2. Mit nevezünk startup vállalkozásnak? 

A startup eredetileg a kezdő (mikro) vállalkozást jelölte, de a jelentéstartalma ma is folyamatosan alakul. Az USA-ban olyan tőzsdén jegyzett vállalatokat is startupként emlegetnek, mint a Google, vagy a májusban tőzsdére lépett Facebook. Magyarországon a startupokat olyan induló vállalkozásokként határozzák meg, amelyeket nagy növekedési potenciál jellemez, tudásintenzívek, innovatívak és alacsony a kezdeti tőkeigényük. A növekedés az alkalmazottak számával és/vagy a forgalommal mérhető.

3. Mit nevezünk gazella cégnek?

Az OECD definíciója szerint minden olyan vállalkozás, amelynek az átlagos éves növekedési üteme egymást követő három éven keresztül meghaladja a 20%-ot, és tíz vagy annál több munkavállalóval rendelkezik a vizsgált időszak elején, gazellának tekinthető. Magyarországon az 5-50 fős KKV csoport mintegy 10%-át tekintjük gazellának. 2010-ben ez mintegy 3-4000 vállalkozást jelentett. Többségük a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban működik, kétharmaduk a Közép-Magyarországi régióban.

4. Hány mikro vállalkozás van Magyarországon?

Magyarországon 2013-ban a becslések szerint 1 millió 700 ezer működő mikro vállalkozás van, amely az összes vállalkozás 97 százaléka. Ebbe beletartoznak az egyéni vállalkozók, őstermelők is. Ugyanakkor a működő mikro vállalkozások 57 százaléka kényszervállalkozás (nem önszántából alakult, célja az önfenntartás, nem növekednek). Forrás: Global Entrepeneurship Monitor, 2012.

5. Hány embert foglalkoztatnak összesen a mikro vállalkozások?

A hazai mikro vállalkozások az alkalmazottak 40 százalékát (EU: 29,5%), nagyságrendileg 1,5 millió főt foglalkoztatnak, részarányuk a GDP tekintetében 19,1 százalék (EU: 29,5%). Forrás: SBA Factsheet 2012. European Comission.

6. Hány embert foglalkoztat egy átlagos mikro vállalkozás?

Az unió átlagára jellemző 4,2 fővel szemben a magyarországi mikro vállalkozások átlagosan 1,6 főt foglalkoztatnak. A mikro vállalkozások magas darabszáma miatt ugyanakkor a foglalkoztatási hatásuk jelentős.

7. A mikro vállalkozások hány százaléka működik Közép-Magyarországon?

2011-ban a működő mikro vállalkozások 89,3%-a helyezkedett el Közép-Magyarországon (ezer lakosra vetítve). Az összes vállalkozás 90%-a is ebben a régióban található. Forrás: KSH, 2013.

8. Mekkora a mikro vállalkozások jövedelemtermelő képessége?

A mikro vállalkozások jövedelemtermelő képessége egytizede az EU átlagának, és becslések szerint mindössze 20%-uk bankképes. 

9. Mekkora a mikro vállalkozások bruttó hozzáadott értéke?

A hazai mikro vállalkozások bruttó hozzáadott értéke 18,2 százalék. Az EU-ban ez az arány 21,2%. Forrás: KSH 2012.

10. A hazai mikro vállalkozások hány százaléka exportál az EU-ba?

A 2-9 fős mikro vállalkozások 13,1 százaléka exportál az EU-ba. KSH, 2012. (2011-es adóbevallások alapján)

11. Mekkora a mikro vállalkozások üzleti súlya?

A mikro vállalkozások az üzleti szféra több mint 36 százalékát adják, ezért súlyuk különösen fontos a nemzetgazdaságnak.

12. Milyen ágazatokban tevékenykednek a mikro vállalkozások?

Túlnyomó többségük szolgáltatást végez. 20 százalékuk a kereskedelem, gépjárműjavítás, 16 százalékuk a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység gazdasági ágakba tartozott. Mellettük az ipar és építőipar szerepe volt még számottevő, a szervezetek együttesen 17 százaléka sorolódott ezen ágazatokba. 

13. Milyen a mikro vállalkozások területi eloszlása?

A mezőgazdaság kivételével minden mikro vállalkozást közép-magyarországi túlsúly jellemez. Ez elsősorban a szolgáltatások területén – ezen belül is az információ, a kommunikáció, a pénzügyi, az ingatlanügyletek, a szakmai, tudományos, műszaki, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, illetve a művészet, szórakoztatás, szabad idő esetében – nagyobb az átlagosnál.

14. Milyen tevékenységet végez egy tipikus mikro vállalkozás?

A mikro vállalkozások jelentős része beszállítóként dolgozik nagyvállalatoknak (anyagot, alkatrészt, vagy szolgáltatást, kisebb részben szellemi munkát értékesít). A kapcsolatok másik tipikus formája a nagyvállalat által kiszervezett szolgáltatások ellátása. Ilyen lehet a takarítás, az őrzés-védelem, a könyvelés stb. A mikrovállalkozások fele kényszervállalkozás, azaz nem önszándékból alapították, nem képesek a növekedésre, s egyetlen céljuk az alapítók létfenntartása.

15. Mi alkotja egy vállalkozás mikrokörnyezetét?

a. Szállítók (beszerzés)
b. Kereskedők (kis- és nagykereskedők)
c. Szállítmányozók (eljuttatják a telephelyről)
d. Bankok
e. Biztosítótársaságok
f. Befektetési alapok, pénzügyi tanácsadók
g. Vevők
h. Versenytársak
i. Közvélemény

16. Milyen lesz a vállalkozásom üzleti környezete 2014-ban? 

Az elmúlt években a gyakori politikai, jogi és intézményi változások miatt kiszámíthatatlanabb üzleti környezet jött létre Magyarországon - áll az Európai Bizottság 27 uniós tagállam versenyképességét értékelő elemzésében. Ahogy a dokumentum összefoglalja: a hitelezési feltételek szűkösek, az innováció szintje alacsony, sok szolgáltatási területen gyenge a versenyhelyzet, a közigazgatás hatékonysága gyenge. Ezekben nem várható lényeges előrelépés 2014-ben sem. Ugyanakkor jövőre a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram 2. nevű programja fellendítheti a vállalati fejlesztéseket. Az 500 milliárd forintos program 90 százalékát ugyanis csak új fejlesztésre lehet igényelni - akár a Te cégednek is!

17. A magyarok hány százaléka gondolja az ország helyzetét alkalmasnak vállalkozás indítására?

Mindössze 19% gondolja, hogy MAO alkalmas egy vállalkozás elindítására. Az EU-ban ez az arány 28%. Forrás: SBA Factsheet 2012. European Comission.

18. Mennyire innovatívak a hazai mikro vállalkozások?

Sajnos nem igazán. Az innovatív, "házon belül" újító vállalkozások aránya Magyarországon kevesebb mint 13%, míg az uniós átlag 30% felett van. Forrás: SBA Factsheet 2012. European Comission.

19. Magyarország hol tart az online közigazgatás kiépítésében?

Az EU többi részéhez képest az online közigazgatási segítség tekintetében jelentős eltérés tapasztalható. Magyarországon a nyolc legfontosabb, vállalatoknak szóló közszolgáltatás csupán 50%-a érhető el az interneten (EU: 89%). Forrás: SBA Factsheet 2012. European Comission.

20. Mi az a tranzakciós adó? Érinti ez a cégemet?

A tranzakciós adó lényegében a bankokra kivetett új pénzforgalmi szemléletű adó. A kormány részben a banki utalások megadóztatásából szeretné helyrebillenteni a költségvetést. Összesen mintegy 400 milliárdos bevételt vár az új adóból, ennek oroszlánrészét a vállalkozásoknak kellene befizetniük. Ma már tényként kell kezelni, hogy az új közterhet tovább hárították a pénzintézetek az ügyfelekre, így a Te cégedre is. Egy példa: egy 25 ezer forintos átutalás 2012-ben átlagosan 130 forintba került, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. 2013 őszére ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek, a kedvezményeket is figyelembe véve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!