szerző:
Ember Zoltán

A cégautó adóztatása alapvetően nem változik a tavalyihoz képest. Az adó mértéke továbbra is havi 7700 és 44 000 forint közé esik. Persze, ha veszel egy Teslát 170 millióért céges autónak, akkor nem kell fizetned semmit.

A válság előtti alapelvek tovatűntek: a cégautók ma már nem 120 ezer kilométert futnak a cseréig, inkább 180 ezret, és jellemzőbb, hogy nem két-, hanem ötévesen adnak túl rajtuk – írtuk fél éve, és a helyzet azóta sem változott érdemben. Az összes autókategóriát tekintve 2013-ban is 5 millió forint körül mozgott az átlagos cégautóérték. Az érdekes ebben, hogy három éve is ennyi volt, miközben az autóárak emelkedtek. Folytatódott az a trend is, hogy a vállalkozások kisebb méretű járműveket, alacsonyabb felszereltséggel és kisebb teljesítményű motorokkal kerestek.

Kevesen tudják, de például a kizárólag elektromos hajtómotorral működő személygépkocsik után nem kell adót fizetni. Tehát, ha a vállalkozásod esetleg vesz egy Teslát céges autónak 170 millió forintért, nem kell cégautóadót fizetned utána. Ha nincs ennyi pénzed, motort is használhatsz „céges autóként”, ami után szintén adózni kell. Erről bővebben itt olvashatsz.

Ha Szlovákiában vettél céges autót, mert spórolni akartál a brutális magyar regisztrációs adón, ebben az esetben is meg kell fizetned a cégautó adót, ha költségelszámolást kértél rá. Fontos tudnod azonban, hogy ilyen esetben az adót nem a személygépkocsi tulajdonosának kell fizetni, hanem annak, aki a gépkocsival összefüggésben a számviteli törvény szerint, illetve az szja törvény szerint a vonatkozó költséget elszámolta.

Gépjármű teljesítménye (kW) Környezetvédelmi osztály (0-4 osztály) Kö (6-10 osztály) Kö (5, 14-15 osztály)
0 - 50 16 500 8800 7700
51 - 90 22 000 11 000 8800
91 - 120 33 000 22 000 11 000
120 felett 44 000 33 000 22 000

A cégautó adó sávos mértéke nem változik, továbbra is a teljesítményadatokból és a környezetvédelmi besorolásból áll össze. Ennek alapján az adó mértéke továbbra is havi 7700 és 44 000 forint közé esik. A cégautó adó bevallását – hasonlóan az idei évhez – jövőre is 3 havonta kell elvégezni. Változatlanul marad az is, hogy bérlés esetén az adót továbbra sem kell megfizetni az áfa részre vonatkozóan, és ez a rész akkor is mentesül az adózás alól, amennyiben a cégautót használatra magánszemélynek adják, aki a költségtérítést útnyilvántartás vezetése mellett kapja. Erről bővebben itt olvashatsz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!