Állami megrendelések pörgették az építőipart

Állami megrendelések pörgették az építőipart

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az építőipari termelés volumene 2013 februárja óta folyamatosan növekszik, ezért nem okozott meglepetést a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett jelentése az ágazat helyzetéről. Az állami megrendelések - gyorsforgalmi utak, árvízvédelem, közműfejlesztés - pörgették tavaly az iparágat.

2013 decemberében az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 11,4%-kal haladta meg a 2012. decemberit. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 1,3%-kal alacsonyabb volt az előző havinál.

A 2013 decemberében kötött új szerződések volumene 59,0%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Mindkét építményfőcsoport új szerződései növekedtek. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 9,9%-kal haladta meg a 2012. decemberit. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 96,5%-kal emelkedett. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére valamint árvízvédelmi munkákra, illetve közműfejlesztésre kötött néhány nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari termelés volumene 2013 februárja óta folyamatosan növekszik, ezért nem okozott meglepetést a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett jelentése az ágazat helyzetéről. Cégvezetők szerint a hazai építőiparban mindenképp komoly fellendülés várható. A probléma az, hogy nagyon sok jó magyar szakember külföldön dolgozik vagy profilt váltott, mindamellett a szakemberképzés sem felel meg minden elvárásnak – mondta Veit Tamás, a Lasselsberger-Knauf ügyvezető igazgatója.