szerző:
MTI

Több mint 900 IT-fejlesztő és mérnök részvételével tart nemzetközi konferenciát Budapesten két sikeres Magyarországról indult startup, a Prezi és a Ustream.

Az április 23-25 között rendezett Craft Konferencia célja, hogy bemutassa, hol jár és merre tart a fejlesztői szakma; mindezt olyan előadókkal, akik szakterületük világszerte elismert művelői.

Ezek a szakemberek jórészt olyan konferenciákon adnak elő, amelyek a magyarországi fejlesztőknek (földrajzilag vagy anyagilag) nem elérhetőek, ezért a Ustream és a Prezi Budapestre hozta őket, és a külföldi konferenciákhoz képest lényegesen olcsóbban tette őket elérhetővé - olvasható a konferenciáról kiadott közleményben.

Az előadók között van többek között Douglas Crockford, a JavaScript atyja, Bruce Eckel, aki a mai napig az egyik legnépszerűbb Java és C++ könyv szerzője, Dan North, aki világszinten elismert szakértő, Gojko Adzic, a minőségi fejlesztés egyik fő szószólója, és Jeff Hodges, aki a Twitter berkein belül épít elosztott rendszereket, amelyekkel a feladatok és számítások egyszerre több számítógépen, párhuzamosan, transzparens történnek.

Hodicska Gergely, a konferencia főszervezője, a Ustream fejlesztési vezetője csütörtökön azt mondta, első alkalommal rendezik meg a Craft konferenciát, amely az eddigi legnagyobb, a Ustream által rendezett konferencia. Az eseményen 53 előadó vesz részt, naponta 25 előadást tartanak, szerdán pedig workshopok voltak. Több mint 900 résztvevőt várnak az eseményre, akikből 300 a külföldi vendég; van, aki az Egyesült Államokból érkezett.

A fejlesztési vezető kiemelte, hogy 2015-ben is meg szeretnék rendezni a konferenciát, amellyel kapcsolatban számos fejlesztési irányt lát, a jövőben szeretnék bevonni a szakmai közösségeket, felsőoktatási intézményeket, és céljuk az is, hogy - mind az előadók, mind a résztvevők között - növeljék a nők arányát. 

Faix Csaba, a társszervező Prezi PR-vezetője azt mondta, a Prezi azért kezdett bele a konferencia szervezésbe, mert egyfelől szerette volna elhozni Budapestre a szakma legjobb előadóit, hogy azok is meg tudják őket hallgatni, akiknek nincs pénzük elutazni Londonba vagy Berlinbe emiatt.

Segíteni szerettek volna abban is, hogy a magyar, illetve a Magyarországon dolgozó mérnökök találkozzanak egymással és a legjobb előadókkal. Ez annyira jól sikerült, hogy mostanra nem csak magyar, hanem egyre több külföldi jön a konferenciára - mondta Faix Csaba. 

Faix Csaba szerint a konferencia kiváló lehetőség, hogy a Prezinél dolgozó mérnökök előadjanak, elmondják, hogy ők min dolgoznak éppen, így a szakma nem csak a Prezit ismeri meg, hanem az ő nevüket is, ami segíti őket a karrierépítésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!