Heti 6 millió forintot keres a lehúzós termékbemutatók magyar császára

Heti 6 millió forintot keres a lehúzós termékbemutatók magyar császára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Főként nyugdíjasokat vernek át a túlárazott és semmire sem jó termékekkel.

„Egyszer eladtam egy masszírozós fotelt egy idős hölgynek, akinek már volt két ugyanolyan. Azt hazudtam, hogy speciális fűtőszál van benne, ami stimulálja a sejteket. Nagy meleg volt, két perc alatt leizzadt benne, és azt mondta, érzi a hatását. Így lett egy harmadik ugyanolyan masszírozó fotelja 290 ezerért műbőrből” – mondta a Blikknek egy volt „termékértékesítő”, aki egy dunántúli cégnél dolgozott beetető emberként.

A férfi szerint, aki Magyarországon az egész iparágat elindította, segítőivel együtt hetente öt-hatmillió forint tiszta hasznot zsebel be mások megkárosításából. A gyanútlan fogyasztókat – főként nyugdíjasokat – ingyen kirándulással, ingyen ebéddel csábítják el az utaztatós termékbemutatókra, ahol aztán rábeszélik őket egy teljesen értelmetlen és túlárazott termékre. Például egy edénykészletre, amelyet "akciósan" 70 ezerért árulnak, ám a valódi ára 3-4 ezer forint, ráadásul Kínában gyártják.

A panaszok hatására a jogalkotó idén év elejétől szigorított a termékbemutatók szabályain. Ha valahol termékbemutatót szerveznek, azt a jegyzőnek kell bejelenteni. A fogyasztóvédők is rendszeresen ellenőrzik ezeket a bemutatókat. A legfontosabb változás azonban az, hogy idén június 13-tól a fogyasztót elállási jog illeti meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a bemutató helyszíne nem a cég szék-, illetve telephelye (és legtöbbször nem az), a fogyasztónak legkésőbb a termék átvételétől számított 14 napon belül jeleznie kell az elállási szándékot kifejező nyilatkozatát, melyet a vállalkozás köteles tudomásul venni, és a teljes vételárat visszafizetni.