szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A BME hallgatói fejlesztették ki a vakok közlekedését megkönnyítő segédeszközt, amely a hagyományos fehér botnál ötször nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, és rezgéssel jelzi az útba belógó tárgyakat is.

A vakok és gyengénlátók nemzetközileg ismert segédeszköze a fehér bot, azonban ezzel a régóta használt, de a mai technológiai fejlettségi szinten elavultnak mondható eszközzel csupán a felszín közeli akadályok észlelhetőek, így az útba belógó tárgyak – például egy falra erősített telefonfülke vagy egy utcán parkoló teherautó kilógó platója – komoly gondot, akár sérülést is okozhatnak. A BME mérnökhallgatói, Gombár Tibor, Jakub János és Menyhárt Hunor erre a problémára kerestek megoldást. Közös fejlesztésük, az Aurora a vakok és látássérültek számára ultrahang segítségével teszi lehetővé a tájékozódást, a kényelmesebb és biztonságosabb közlekedést – olvasható a mtro.hu-n.

A kézfejre rögzíthető eszköz ultrahangokat bocsát ki, ezek az ultrahangok visszaverődnek a tárgyak felületéről, majd a visszaverődés idejéből a szerkezet távolságot számol, és rezgés formájában informálja viselőjét. A jelzés egyértelmű: minél közelebb van a tárgy, annál sűrűbb a rezgés. A találmány kúp alakban észleli az akadályokat, vagyis derék- és testmagasságban is, emellett az ultrahang-szenzor már a 2-3 méterre található tárgyakat is észrevesz.

Érdekesség, hogy az Aurora Devices csapata nem programozókból, hanem vegyészmérnök hallgatókból áll, akik további fejlesztéseket terveznek találmányukra – többek között ütés-, por- és cseppállóvá akarják tenni a szerkezetet – ezért most forrásgyűjtésbe kezdtek a további tervek megvalósításához.

 

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Trump szerint mégsem átverés a klímaváltozás, de előbb-utóbb a folyamat magától visszafordul

Trump szerint mégsem átverés a klímaváltozás, de előbb-utóbb a folyamat magától visszafordul

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának